Кухни без горни шкафове – предимства и съвети

Идеи за кухненско обзавеждане без шкафове до тавана

 

Кухни без горни шкафове – функционално и практично ли е подобно решение? Голяма част от аудиторията ще възрази веднага на подобна идея с аргумента, че в обикновено неголемите ни жилища всеки сантиметър оползотворена площ за съхранение на вещи е най-разумното решение.

Кухни без горни шкафове

Има голяма истина в подобно твърдение, но всички варианти на кухни без горни шкафове или по-точно казано – без шкафове до тавана, намират все повече почитатели. А има случаи, при които това е единственото възможно решение – в жилища със скосени стени и тавани е изключено да могат да се поставят високи шкафове над кухненския плот.

Не можем да отречем, че кухни без горни шкафове са вариант, особено подходящ за малки отворени дневни пространства – защото така кухненският кът само с долни шкафове няма да изглежда като типичната кухня и ще се слее хармонично с пространството на хола.

И не само – дизайнът на кухни без високи до тавана шкафове създава оптическата илюзия, че този кът е много по-голям, отколкото е в действителност, благодарение на свободното пространство на работния плот.

Кухни без горни шкафове

А високите шкафове могат да бъдат заменени с различни рафтове и полици, които да приютят кухненските аксесоари.

Кухни без горни шкафове

Монтирането на тръбна рейлинг система, на която да бъдат закачени сушилник за съдове, прибори, инструменти, та дори и чаши, дава голяма възможност за подреждането на всички подобни кухненски помощници, които обикновено се „крият“ в чекмеджета и шкафовете. Така интериорът на кухнята придобива особена лекота и модерен чар.

Какви са все пак предимствата на кухни без горни шкафове?

Кухни без горни шкафове

Повече свобода на пространството:

Без горни шкафове до тавана кухнята изглежда много по-просторна. Това позволява на светлината от прозореца или лампата на тавана да свети безпрепятствено върху работната повърхност и така създава по-добри условия за работа.

Подреждане на красиви предмети и аксесоари:

Има толкова много красиви кухненски аксесоари, които могат да бъдат правилно поставени на рафта над работния плот.

Кухни без горни шкафове

Изчистен и подреден вид:

Съдовете или кухненските прибори, които се използват рядко, често просто се прибират в стенните шкафове и понякога дори се забравя, че ги има… Но когато активните помощници на всяка домакиня са директно пред очите, се улеснява много процесът на сътворяване на кулинарни магии.

Кухни без горни шкафове

Много възможности за дизайн на стената над кухненския плот:

Свободното пространство над кухненския плот означава , че стените могат да бъдат проектирани по много по-разнообразен начин. Стенен часовник, голяма картина или растения и билки на в саксии правят кухненския кът по-уютен.

В кои случаи са подходящи кухни без високи шкафове?

Има много варианти на кухненски пространства, които са подходящи за кухня без високи до тавана шкафове:

Кухни със скосени тавани:

Както споменахме по-горе, поради скосените тавани в мансардни апартаменти обикновено няма място за стенни шкафове. С поставянето на няколко стенни рафта се получава достатъчно място за съхранение дори и без стенни шкафове.

Кухни с големи прозорци:

С големи прозорци над кухненския модул има достатъчно светлина за готвене, но обикновено няма място за стенни шкафове. Допълнително място за съхранение може да се създаде с вмъкнати рафтове около рамките на прозорците.

Кухни без горни шкафове

Малки кухни в отворена дневна зона:

Такива кухни изглежда много по-добре и по-просторни, ако нямат високи шкафове, които да затварят и смаляват пространството.

Големи кухни:

В големите кухни обикновено всичко е лесно постижимо при организацията на отделните модули – има толкова много място в основните шкафове, че стенните високи шкафове могат лесно да бъдат игнорирани при изграждане на интериора им. А свободното пространство над работния плот може да се превърне красив акцент в помещението чрез различни видове декорация.

Кухни без горни шкафове

Съвети за дизайн на кухни без високи шкафове:

Предпазител срещу пръски като практична задна стена на кухнята:

Стената зад мивката и печката е необходимо да бъде защитена от водни пръски, от изпарения и пръски при готвене. Дали ще се избере стъклен гръб, плочки или друг тип защита, е въпрос на личен избор.

Поставяне на чаши и съдове на рафтове:

Ако имате красиви чаши или висококачествени съдове, можете да ги поставите в светлината на вграденото осветление на отворени рафтове.

Кухни без горни шкафове

Закачете често използвани кухненски прибори на стената:

Кухненските прибори като тигани или тенджери могат да бъдат окачени на стената, вместо да стоят на кухненския плот. Чрез рейлинг-система за окачване с куки те ще изглеждат много по-стилни и допълват цялата картина на кухнята.

Красиви буркани и кутии за съхранение на рафтовете:

Хранителни продукти като ориз, сол или паста, които всъщност се съхраняват в шкафа, получават нов облик в красиви буркани или кутии за съхранение. Така не само ще бъдат винаги под ръка, но и ще създадат интересни декоративни и цветни акценти.

Тенденцията за обзавеждане на кухни без горни рафтове бързо набира скорост в интериорния дизайн, не само защото предоставя много възможности за интересни начини на декорация в това толкова важно за всеки дом помещение, но и извежда функционалността на организация на нови нива в съвременното жилище.

 

Галерия:

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment