Как кухнята получи поздрав от морските дълбини…

30 идеи за кухни с акценти в тюркоазено синьо

Лято, море, плаж, романтика… Слънцето като главен действащ актьор в лятната пиеса нежно гали морето, а водата блести с най-красивите си нюанси и му изпраща поздрав от тюркоазените си длъбини..

Тюркоазено синя кухня

Да, такава е картината, която всеки е виждал по време на лятната си ваканция и дълго, дълго пази спомена за нея – поне до следващата си почивка! Ясно е, че лесно не се забравят златното сияние на плажовете и тюркоазено синьото на морската вода, но не е и необходимо – просто поканете цвета на полускъпоценния камък в… кухнята!

Тюркоазено синя кухня

Тюркоазено синьото в различни му нюанси не е сред най-предпочитаните решения за кухня – имаме предвид както мебелите в обзавеждането й, така и декорацията на стените.

Тюркоазено, бежово и бяло

Но този цвят наистина изглежда като поздрав от пълното с вълшебства морско дъно, затова решихме да му отделим малко повече внимание!

Тюркоазено и бежово

Тюркоазеният цвят е роден като съчетание от мощната сила на зеленото и освежаващата енергия на синьото. Почти без усилие провокира полет на мечтите към закътани тихи лагуни или гордо застинали в сянката на облаците планински върхове. Този цвят е любим на много хора, дори и без да осъзнават защо…

Факт е, че в буквален превод тюркоазено синьо означава „турски камък“, макар изобщо да няма находища от него в Турция. Получил е наименованието си, защото камъкът е бил внасян в Европа през южната ни съседка от Персия, (днешен Иран), където е имало големи залежи.

Кухня в тюркоазено и пясъчно бежово

Има много легенди и поверия за камъкът тюркоаз: че прогонва лошите мисли, потушава гнева, възстановява хармонията в семейството, носи любов, здраве и щастие, че е универсален камък за добро… Дори древните персийци са вярвали, че ако човек сутрин съзерцава няколко минути тюркоаз, то през деня няма да му се случи нищо лошо!

Комбинация от тюркоазено синьо и бяло

Е, ако цветът на камъка има толкова силни страни, то изборът му за цветово решение дори и само като акцент в кухнята, е повече от подходящ, нали? Още повече, че според психолозите тюркоазеното синьо предразполага към разговори, подобрява концентрацията и създава настроение – а нали точно кухнята е помещението, в което всеки ден или вечер се събира цялото семейство, то напълно логично е там да цари мир и хармония?

Кухня в тюркоазено синьо

Факт е, че този цвят е много специфичен и трябва внимателно да се комбинира с останалите от палитрата. Както морето обича слънцето и плажа, така и тюркоазеното си партнира добре с всякакви нюанси на бежово и жълто.

Тюркоазено сини стени в кухнята

Комбинацията с бяло има опцията да създава още повече простор, особено в по-малки помещения. Черно, сиво и кафяво пък позволяват на тюркоазеното почти да „заблести“ в интериорните решения.
А светло зеленото – пролетно или лимонено, е в състояние да внесе топлина в студена синя гама…

Бяло, слънчево жълто и тюркоазено

Тъй като тюркоазеното синьо изразява хармоничното свързване на магията на водата и въздуха, то принадлежи към студената цветова схема и е твърде подходящо за помещения с южно изложение, които оптически може да охлади.

Тюркоазено синьо като акцент

Заслужава си да се отбележи още, че тюркоазеното синьо не само изглежда страхотно, но и създава атмосфера на свежест и чистота.

Горни шкафове в тюркоазено

И нещо забавно – или не съвсем, зависи от гледната точка, но тюркоазеното синьо е сред цветовете, които въздействат за намаляването на апетита и по-лесното спазване на диети!

Тюркоазено сини аксесоари

Казват, че този цвят е цветът на романтиците и новаторите, но не е липса на смелост да не оцветиш цялата си кухня в тюркоазен нюанс – част от обзавеждането или стените е съвсем достатъчно. А може и просто да заложите на набор от тюркоазени аксесоари, за да привлечете добрите сили на цвета!

Тюркоазено сини стени

Защото и вашата кухня може да хареса поздрава от пълните с тайни морски дълбини!

Галерия:

 

…………………………………………

Споделете тази публикация

Post Comment