Идеи за промяна на кухнята

В сезона на ремонтите:

 

Кухнята е помещението в жилището, без което наистина не можем. През пролетта и лятото много от нас предприемат стъпки към реализиране на генерални или частични ремонти на дома си, или поне на минимални освежителни операции, които включват и промяна на кухнята. Ето някои идеи и съвети, които биха били полезни в тези начинания.

1. Как да променим кухнята, като запазим цялостното обзавеждане?
Решението е –  просто да сменим цвета на стените. Ако бялото ви се струва скучно, не се притеснявайте да експериментирате със смели ярки цветове.

Казват, че жените при избора си на дрехи са в състояние да огледат купища такива и накрая да купят това, в което се чувстват най-удобно или първо е грабнало погледа им. С кухнята ситуацията е подобна – изберете цвят, в който ще се чувствате добре и ще отива с тоналността на мебелите.В случай, че сте почитатели на класиката изберете нежно жълто, папратово зелено или бледо синьо.

Ако обаче решите да бъдете дръзки – то червеното, оранжевото и керемиденото са Вашите цветове. Поинтересувайте се от бои, които имат гланцирано покритие и позволяват миене. Добрите новини в случая са, че боите са сравнително евтини, а и пространството в кухнята е малко – над, между и до шкафовете. А и когато решите, отново може да промените „тоалета” на кухнята.  Лошата новина е, че предварително трябва старателно да опаковате шкафовете, за да не ги изцапате.

2.Осветлението 
Ако сте решили да промените осветлението в кухнята, имайте предвид, че флуоросцентното осветление не е най-доброто решение – студената му светлина не е много уютна и подходяща за кухненското помещение. Много по-добре е да се инсталира метална шина с насочено осветление от спот-лампички – така ще осигурите отлично осветление за цялата работна повърхност.

Специалистите съветват металната шина да бъде с U- форма, за да обхваща цялата кухня. Друг вариант е поставянето на осветителни тела тип „лунички”, комбинирани с аплици с насочаща към най-функционалните кътове светлина.

3. Мебелите
Ако горният корпус на  кухнята е композиция от скучни шкафове с плътни вратички, то “разчупете” визията с интересен акцент. Това би могло да се направи като свалите вратичките на някой от шкафовете и ги занесете на специалист, който да изреже дървото и да го замени със стъкло.

Докато чакате готовите вратички, може да боядисате вътрешността на шкафа в подходящ свеж цвят, който да играе ролята на акцент. Добавянето на няколко лунички като скрито осветление допълнително ще подсили промяната.

 

4. Прозорците
Ако прозорците са декорирани със завеси, промяна може да постигнете като ги смените с щори, а ако и в момента имате щори – сменети ги с друг тип или цвят. На пазара сега се предлагат различни видове текстилни и метални щори в почти всички цветове на дъгата, а инвестицията е съвсем приемлива като се има предвид резултата.

5. Обковът на мебелите
Дори само да смените дръжките на кухненските шкафове, ще се усети осезаема разлика във визията им. Препоръчителен е изборът на метални дръжки, а дали ще бъдат полирани или матирани, зависи от вкуса ви.

Споделете тази публикация

Post Comment