Г-образна кухня – защото формата има значение!

Кухнята, която съчетава всичко необходимо, за да е идеална!

 

Каква да бъде новата ни кухня? Този въпрос си задават всички, на които предстои обзавеждане на ново жилище или пълна промяна на обзавеждането при планиран грандиозен ремонт на настоящия им дом.

Вярно е, че изборът на нова кухня е комплексен процес, който включва дизайн на мебелите, цветове, материали, но не на последно място и формата на разположението на модулите.

Г-образна кухня - максимално практична и удобна

И в тази връзка ще подчертаем, че ъглово разположена кухня или както още е популярно наименованието – Г-образна, се счита за един от най-удобните и функционални варианти.

Неслучайно това е така – кухня с форма на разположение на буквата „Г“ позволява максимално практично подреждане на полезните зони при готвене.

Защото според съвременните стандарти кухнята трябва да бъде разделена на 5 зони: запаси, съхранение, измиване, приготвяне, готвене и печене. Е, не във всяко жилище има възможност за организиране на килер, където да се подредят всякакви хранителни продукти с голяма трайност, но във всеки дом е повече от задължително присъствието на хладилник, в който да се съхраняват малотрайните такива.

Тук трябва да припомним, че това разположение на функционалните зони се нарича още от интериорните дизайнери „златен работен триъгълник“ на кухненските дейности, а опорните му точки свързват хладилника, мивката и печката.

Ако този ред на разположение на функционалните зони се разбърка, често това може да доведе до малък или пък значителен хаос, в резултат на което всяка дейност при готвене изисква допълнителни движения и да си го кажем направо – губене на време и влагане на прекомерно излишна енергия.

Още едно от предимствата на всяка Г-образна кухня е, че позволява наличието на открито пространство, което е лесно да се комбинира с трапезария или хол.

Не бива да се забравя, че при планиране на Г-образна кухня трябва да се вземе предвид не само хоризонталната, но и вертикалната организация на мебелите.

Съдове, аксесоари и продукти, които се използват ежедневно, трябва да бъдат разположени на на нивото на очите и кръста, а тези, които са необходими от време на време – във възможно най-високото или най-ниското ниво на кухненските шкафове и рафтове.

Г-образна кухня - максимално практична и удобна

Макар и изключително функционална, ъгълът на всяка Г-образна кухня е пространство с ограничена достъпност, което често не се използва правилно и просто се „губи“. Но всяко пространство може да бъде овладяно и „спечелено“, ако се използва правилен подход.

Например, на ъгъла на плота може да се постави ъглов рафт на няколко нива, който ще предостави допълнително място за съхранение. Стига, разбира се, кухнята да разполага с достатъчно голяма работна повърхност, за да се организира такъв рафт.

Ъгловите шкафове долу е препоръчително да бъдат оборудвани с вътрешни механизми, благодарение на които ще има по-лесен достъп до тяхното съдържание и ще побират повече неща.

Има вариант, при който в ъгъла може да се разположи кухненската мивка – обикновено това е предпочитано решение за много малки кухни.

Г-образна кухня - максимално практична и удобна

В зависимост от площта на помещението на дневната зона и ако изборът на собствениците е Г-образна кухня, то тя може да бъде удължена с кухненски остров, барплот или маса, които предлагат допълнително работно пространство. Е, все пак условието е да има достатъчно място в периметъра на кухнята.

Г-образна кухня - максимално практична и удобна

Тези допълнителни елементи към Г-образна кухня перфектно изпълняват функцията за разделяне на отделните функционални зони в дневната – на кътове за готвене, за хранене и за отдих.

Всяка кухня е идеалната за своите собственици, но ако все още сте на етап планиране, помислете дали вашата нова и идеална кухня да не бъде точно Г-образна!

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment