Моренце, прави ми компания в кухнята!

Идеи за кухни със сини акценти и полъх на лято

 

Едва ли, колкото и да търсим, ще открием някъде някой, който да не обича морето, нали? Е, та дори и да има, то това са хора, които по някакви необозрими причини, не са попаднали под несравнимото му очарование и все още не са успели да се влюбят в морската безбрежност…

Кънтри кухня в синьо

Факт е, че през лятото правим всякакви комбинации, вариации, конспирации и какво ли още не, само за да можем поне за мъничко да се докоснем до тази синя прохладна магия…

Син гръб и принтове с морски мотиви

Вероятно това не е сред приоритетите на всички, които живеят на морския бряг, може и дори да се чудят защо толкова всички се прехласваме, но нали кой каквото си няма, за това мечтае?

Бяло и синьо - като небето и пухкави облаци

Та като стана въпрос за тази невероятна любов към всичко, което носи дъх на море – има много начини да го задържим за по-дълъг престой у дома и то не само със спомени, снимки и сувенири, а направо да поканим поне морския цар на гости… в кухнята! И съвсем резонно това може наистина  да се случи, ако поне за някой елемент в това обичано от  всички помещение, заложим на нещо синьо!

Морско синьо за стените

Не можем да пренебрегнем факта, че при изграждането на кухненския интериор рядко се използва този цвят и една от причините е, че кухнята днес почти винаги е част от отворената дневна зона, което би наложило интериорната концепция да бъде подчинена на тези нюанси.

Наситено синьо за мебелите

О, да, съществува наложено мнение, че синьото е цветът предимно на баните – заради асоциацията с водата, но лека-полека дизайнът на тези помещения успя да излезе от съществуващите доста дълго подобни условни рамки.

Кухня в провинциален стил

Избирайки цвета на морето, а и небето, в интерионата концепция на кухнята,  могат да се спечелят не само ежедневни срещи със спомените за лятна романтика, но и чисто практични аспекти.

Комбинация от различни нюанси на синьо

Светло синьото, например, има свойството оптически да увеличава пространството. А ако пък кухнята е с южно изложение, сините нюанси внасят оптическо освежаване и охлаждане на пространството.

Синьото е добро решение за южно изложение...

Не е задължително цялата кухня да е решена в избрана синя тоналност – елементи от обзавеждането, една от стените, дори само кухненски аксесоари в синьо биха били достатъчни, за да изглежда кухнята като близък приятел на морето.

Синьо за акцент

Съвсем естествено, синьото логично се съчетава отлично с бялото, но много елегантно се комбинира със пастелни цветове като бежово и сиво – асоциацията с морски бряг и златни плажове става още по-осезаема, нали?

Син гръб на кухнята

 А и пясъчно бежовото има свойството да неутрализира хладното внушение, което излъчва синьото.

Синьо обзавеждане

Разбира се, за постигане на ведра лятна атмосфера, могат да се поставят и акценти в пъстри топли цветове, но “вкусният”  морски коктейл, който всеки би искал да радва очите му, зависи от личното предпочитание.

Морско синьо-зелено...

А идеи за “менюто” можем да подскажем и с нашата галерия!

 

Галерия:

 

 

…………………………………………

Споделете тази публикация

Post Comment