Среща на бара преди вечеря?

Бар-плотът – функция на разделяне или събиране?

Само преди няколко десетилетия бар-плотът беше много, много рядък гост в жилищата ни, дори се възприемаше като малко натруфен елемент на лукс. А днес?

О, днес ситуцията коренно е променена и този елемент от обзавеждането на дневната почти триумфално наложи присъствието си в интериора на дома.

Вярно е, че бар-плотът съвсем не е задължителен като функция, но пък с вида си повишава усещането за лекота и динамика в интериорната концепция.

Какво разделя или събира бар-плотът?  Лесен въпрос с още по-лесен отговор, нали? Разделя помещението на функционални зони и събира хората!

Съвсем основателно можем да заявим и едва ли някой ще оспори, че домашният бар е идеалното място за минути на релакс вечер след работа, с чаша от любимото на всеки питие, докато стане време за вечеря.

Ами сутрин, едва ли в натовареното си ежедневие имаме достатъчно време, за да си сервираме изискана закуска на голямата трапезарна маса, нали? В повечето случаи този сутрешен ритуал се свежда до чаша с кафе и нещо супер бързо приготвено и хапнато на крак пред бар-плота, а после вече тичаме през глава, надпреварвайки се с минутите, по задачките навън…

И още – в съвременните интериорни решения дневната зона е общо отворено пространство, разделено само функционално на кът за готвене, хранене и отдих. А бар-плотът е най-доброто решение за визуалното обособяване на тези кътове – обикновено той е границата, поставена между кухнята и останалите  пространства.

Барът може да бъде разположен така, че да гледа навън през прозореца или пък като място, от което има пряка видимост към телевизора. Когато е свързан с дневната, той служи и като допълнително място за сервиране по време на партита или семейни сбирки.

Нека да не забравяме и още, че в много случаи в маломерните жилища бар-плотът е и единственият вариант за организиране на кът за хранене.

Всичко това вероятно отдавна вече ви е известно, но в случай, че сте в момент на  преследването на идеи как да изглежда новия ви бар-плот като дизайн и разположение,   ние събрахме поредната колекция с варианти на различни дизайнери, която ви представяме в нашата галерия.

Не е изключено да откриете и някои други детайли и идеи – за окачени тавани или цветови съчетания, които ще ви свършат работа при някой следващ ремонт, а дотогава – ще пиете ли с нас по едно на бар-плота?!

Галерия:

 

…………………………………………

 

Споделете тази публикация

Post Comment