В кухнята изгрява нова звезда – Crock-Pot

Готвенето вече е лесно, вкусно и бързо с уредите
за бавно готвене!

Вероятно ще озадачим някои от вас с твърдението, че вече може да се готви много бързо, но уредите да го правят бавно?! Да, оказва се съвсем възможно с новата звезда сред кухненските уреди Crock-Pot.

Каква всъщност е тази концепция, толкова съществено различна от традиционните начини за приготвяне на храна, биха попитали мнозина от вас и в какво се състоят предимствата й? Нека ви разкажем как започва всичко!

Началото е през 1970 г., когато на американския пазар излиза  първият продукт – уред за готвене на фасул, т.нар „bean-cooker“.

Стремейки се да го наложи като уред за готвене за ежедневна употреба, компанията-производител работи в посока редизайн и усъвършенстване (добавя дръжки за удобство, заменя алуминиевия капак със стъклен и т.н.).

Освен това драстично се увеличават видовете ястия, които могат да се приготвят с него и са представени  адаптирани рецепти за бавно готвене. Името на уреда е избрано поради асоциацията с глиненото гърне за готвене. Така усъвършенстваният Crock-Pot е представен на изложение през януари 1971 г., а чрез него  се въвежда нова категория домакински уреди – тези за бавно готвене и се революционизира начина, по който американските семейства готвят.

За поръчки и закупуване

Бавното готвене в керамичен съд съчетава по уникален начин модерните разбирания за здравословно хранене и традиционните принципи за вкусно и икономично ежедневно готвене. Като концепция и практическа реализация, Crock-Pot дава възможност за повече свободно време и удобство за заетите хора, осигурява разнообразие от домашно приготвени ястия за хора с малко опит в готвенето, но също така задоволява изискванията и на ценители-кулинари.

Какви са предимствата на готвенето с Crock-Pot?

Здравословно – Бавното готвене се осъществявава за продължителен период от време (обичайно 8-10 часа за основните ястия), на ниска температура – под 100º C, в зависимост от избрания режим. Така се запазват част от полезните вещества в храната, които обикновено се разграждат при високотемпературната обработка. От друга страна, температурата на готвене е достатъчна за унищожаване на бактериите, и приготвената в крокпот храна е напълно здравословна.

Вкусно – Месото, приготвено в крокпот, придобива уникален аромат, не се свива при готвене и става крехко и сочно. Зеленчуците остават цели, със свеж вкус и вид, крехки, и без да се разваряват. Месата и зеленчуците може да се запържват преди слагане в уреда за още по-богат аромат и цвят, но ще бъдат еднакво добре приготвени и  без запържване.

Пести време – Уредите Crock-pot са предназначени да работят самостоятелно  продължително време, без да бъдат наблюдавани и обслужвани. Въпреки наличието на таймери за включване и изключване, малцина от нас оставяме фурните и котлоните да работят, докато не сме си в къщи. За разлика от тях, веднъж поставили храната в Crock-pot, можем да отидем на работа, да излезем или да се занимаваме с каквото желаем.

Икономично – Уредите Crock-pot работят много икономично, консумирайки между 75 и 210 W на час. За сравнение – един голям котлон или фурна консумират около 3 000 вата на час. По този начин дори 10 часа готвене с Crock-pot консумира по-малко електроенергия от половин час работа на фурната.

Лесно – Не са нужни уменията на майстор-готвач, просто сложете продуктите, и  изчакайте резултата.

Готвене в една стъпка – Повечето рецепти за бавно готвене се изпълняват в една стъпка, което е много удобно за ангажирани хора.

Модерно – Изчистеният и стилен дизайн на Crock-Pot с матиран хром идеално се вписва във всяка  кухня, без да заема прекалено много място.

Разнообразява менюто на домашно приготвената храна – Crock-Pot е еднакво подходящ както за готвене на ястия по традиционни рецепти и от интернационална кухня, така и за смели импровизации – основни ястия, супи, сосове и десерти.

Световна тенденция – милиони домакинства в света се радват на ежедневната употреба на Crock-Pot, а освен това уредите за бавно готвене са иключително полезни при организиране на празненства и посрещане на гости.

Защо бавното готвене с Crock-pot пести време?

На пръв поглед звучи абсурдно – ако нямаш време и искаш да сготвиш бързо и лесно нещо (по възможност различно от аламинут, спагети, кренвирши и подобни), да ти предложат да сготвиш бавно! Да, но е факт – пести време и върши работа за доста видове основни ястия, супи, десерти….

Тъй като уредите за бавно готвене са проектирани да работят самостоятелно, без нужда от надзор, можете да имате приготвен обяд или вечеря, без да се налага да се въртите дълго в кухнята. Слагате необходимите продукти и подправки в крокпот, в една стъпка – всичко наведнъж, и оставяте яденето да къкри 8-10 часа. А през това време вие сте на работа, шопинг, спортувате, или просто си почивате. Не се налага да разбърквате, да доливате течност. Когато се върнете огладнели – ще ви чака вкусно и ароматно ухаещо ястие.

 Основни характеристики на уредите Crock-Pot®:

 1. Изчистен и стилен дизайн

 2. Crock-Pot се вписва отлично в интериора на всяка кухня. Съдът за говене се изважда от уреда и може да се използва отделно във фурна и микровълнова печка.

 3. Два температурни режима на готвене и функция „запази ястието топло”

 4. Контролирате времето за готвене – лесно и удобно за оптимални резултати. Приготвяте едновременно в една стъпка месо и зеленчуци – крехки, сочни и без разваряване.

 5. Лесно почистване

 6. Капакът и съдът за готвене са пригодени за миене  в съдомиялна машина и по традиционния начин.

 7. Функция Sauté *

 8. Можете да сотирате и задушавате зеленчуци, както и да запържите месо предварително, използвайки съда за готвене директно върху кухненски плот или котлон.

 9. Отделящ се захранващ кабел*

 10. Уредите са със самостоятелно електрическо захранване, а благодарение на отделящия се от уреда захранващ кабел, лесно премествате и съхранявате Crock-Pot. Той е компактен и удобен за употреба.
  *Поддържа се само от моделите Sauté

Няколко общи съвета преди да започнете да готвите с Crock-Pot®:

 1. Сложете продуктите и включете крокпот да работи достатъчно време преди момента, в който смятате да се храните:
  1. включете крокпота сутрин на „low“ и ще имате вкусна вечеря;
  2. включете крокпота сутрин на „high“ за вкусен обяд;
  3. ползвайте програмируемия модел Crock-Pot® 5.7 L Sauté, сложете продуктите, настройте желаните часове за работа, и след като времето за приготвяне изтече, уредът сам ще премине в режим на подгряване, и храната ще ви чака топла, когато сте готови.
 2. Гответе винаги при затворен капак.
 3. Ако приготвяте рецепта, непригодена за крокпот, винаги прибавяйте по-малко количество вода.
 4. Запомнете – течностите не „извират“, както в традиционното готвене. Обикновено след готвенето ще имате по-скоро повече вода, отколкото по-малко.
 5. Готвенето в крокпот се извършва в „една стъпка”; много от етапите в обичайната рецепта могат да се прескочат. Просто добавете всички съставки наведнъж в съда за готвене, добавяйки течностите накрая, и оставете да се готви в продължение на 8 – 10 часа.
 6. В крокпот зеленчуците не се разваряват за разлика от обикновеното варене на котлон или във фурна. Следователно може да сложите всичко  в Crock-Pot® Slow Cooker наведнъж.
 7.  Мляко, сметана, млечни продукти – винаги добавяйте в последния час от готвенето.

Често задавани въпроси и техните отговори

Може ли Crock-Pot® да работи без наблюдение?

Уредите Crock-pot са уреди със самостоятелно електрозахранване, предназначени да работят продължително време, без да бъдат наблюдавани и обслужвани. За разлика от повечето кухненски уреди Crock-pot са създадени да работят без надзор, веднъж поставили храната в него, включваме уреда и можем да отидем на работа, да излезем от в къщи, и да се занимаваме с каквото желаем.

След приключване на готвенето Crock-pot поддържа ястието топло и готово за консумиране в продължение на няколко часа. В случаи, когато се планира дълго време ястието да се поддържа топло в крокпот, е препоръчително малко да се намали времето за готвене, за да се избегне преваряване.

Каква е разликата между температурните режими “LOW”и “HIGH”?

И двата температурни режима достигат еднаква температура при готвене, но скоростта на нагряване е различна. За получаване на отлични вкусови качества, сочност и крехкост, времето за приготвяне на ястието зависи от вида и теглото на месото и останалите продукти. Повечето ястия могат да се приготвят и при двата режима.

Колко време обикновено продължава готвенето с Crock-Pot®?

За да започне яденето да къкри (при около 100ºC) са необходими 7-8 часа при нискотемпературния и 3-4 часа при високотемпературния режим.

Как да преизчисля времето за готвене в двата температурни режима?
По-долу е дадена таблица със сравнителни времена за готвене в двата режима, в часове.

HIGH                                                                                                   LOW

3 часа                                                                                                 7 часа

4                                                                                                          8

5                                                                                                          9

6                                                                                                          10

7                                                                                                          11

8                                                                                                          12

Не се препоръчва преизчисляване на време, което е по-малко от 7-8 часа на нискотемпературния режим, и 3-4 на високотемпературния режим.

Колко време отнема приготвянето на ястия с различни по вид продукти и тегло?

Месо                                                                Тегло                                        Готвене „LOW”                                                                     Готвене “HIGH”

Свинско*                                                         2.5-3кг                                        9 ½ часа                                                                                  7 ½ часа

Свинско филе                                                 1.5кг                                           6 часа                                                                                      5 часа

Птиче**                                                           2.5-3кг                                        7 ½ часа                                                                                  6 ¼ часа

Телешко                                                          1.5 кг                                           8 часа                                                                                      5 ¾ часа

Месо за яхния                                               1.5 кг                                           6 часа                                                                                      4 ¾ часа

Риба***                                                           1 кг                                              3 ½ часа                                                                                  1 ½ часа


Забележка: Всички времена са приблизителни. Точното време зависи от конкретното месо (количеството тлъстина), вида на останалите продукти, големината на парчетата при нарязване, и нивото на запълване на съда за готвене.

*Свински бут или плешка
**Цяло пиле, пуешки гърди
***Ако рибата се прибави след завиране, ще са необходими 15-30 мин за приготвянето й.

Колко запълнен да е съда при готвене с Crock-Pot®?
Оптимално е готвене при запълненост на съда от ½ до ¾ от обема.

Изпарява ли се водата при готвене с Crock-Pot®?
При готвене с Crock-Pot® се наблюдава много малко изпарение на течността от съда. Ако приготвяте супа, задушено или сос от традиционна рецепта, която не е адаптирана  за бавно готвене – намалете количеството течност. При необходимост впоследствие може да се добави допълнително бульон или течност, ако яденето е твърде гъсто.

 Може ли да се отваря капака по време на готвене или да се разбърква ястието?
Поради спецификата на готвене с крокпот не се налага ястието да се разбърква, освен ако не е изрично указано в рецептата. При отваряне на капака се губи голяма част от топлината и това удължава необходимото време за приготвяне на яденето. Затова избягвайте да отхлупвате капака.

Може ли да се претопля яденето вCrock-Pot®?
Това не е препоръчително. Но керамичният съд за готвене може да се използва в микровълнова печка и във фурна до 200 ºC, за да се притопли ястието. Голяма част от приготвените храни имат все така отличен вкус и на следващия ден, защото отделните съставки и продукти са се смесили и са оформили един цялостен, богат вкус.

Трябва ли да се запържва или задушава предварително месото?
Някои хора предпочитат удобството и слагат месото да се готви директно в Crock-Pot®. Но ако решите да запържите или задушите месото преди готвенето – допълнителните усилия си заслужават, защото по този начин не само се отделя излишната мазнина, която иначе би попаднала в съда за готвене, но и самото месо придобива неповторим вкус и аромат.

Каква е разликата между Crock-pot и “slow cooker”?
Crock-Pot® е марката, която е наложила първите уреди за бавно готвене в САЩ през 1971 г. И до днес компанията остава лидер в сектора и предлага разнообразие от модели с различни размери, вградени и програмируеми функции.

Диета и готвене за семейството – мисията е възможна

Който е опитал поне веднъж да спазва диета и да приготвя ежедневно храната за семейството, той знае за какво става дума. Изкушението се оказва труднопреодолимо, когато сме лице в лице с него всеки ден. Доколко сме постоянни и успешни в диетата и готвенето, е отражение на воля, характер и дори на инат.

 Но може и да сменим подхода. Защо да се измъчваме, когато има по-интелигентен начин да решим ситуацията – да включим Crock-Pot! Повечето рецепти за супи и ястия за бавно готвене се изпълняват в една стъпка.

Нужно е само да подготвите изходните продукти, нарязвате ги по подходящ начин, слагате всичко в съда за готвене, добавяте подправки и включвате уреда. Той ще свърши останалото, защото може да работи самостоятелно и без нужда от надзор.

С Crock-Pot готвите вкусно за цялото семейство, а диетата дава отлични резултати ден след ден.

Отслабвайте без усилие, гответе вкусно и здравословно
с Crock-Pot

Уредите за бавно готвене са изключително подходящи при спазване на диета за отслабване, защото не се налага да прибавяте допълнително мазнина. С Crock-Pot можете да имате разнообразно меню – супи, задушени зеленчуци, готвени ястия, риба, нетлъсти меса, дори десерти! Но за разлика от уредите на пара, при бавното готвене вкусовите качества и ароматите на продуктите се проявяват много интензивно и приготвената храна е не само нискокалорична, но и много вкусна.

Бавното готвене  е здравословно, защото се осъществява за продължителен период от време (около 8-10 часа за основните ястия), на ниска температура – под 100ºC. По този начин се запазват част от полезните вещества в храната, които обикновено се разграждат при високотемпературната  обработка, но от друга страна, температурата е достатъчна за унищожаване на бактериите.

И не на последно място – уредите за бавно готвене ще ви спестят време за спорт, разходки, развлечения и почивка, защото са проектирани да работят дълго време, без да бъдат обслужвани.  Приготвянето на повечето рецепти с Crock-Pot  се извършва в една стъпка – поставяте всички продукти в съда за готвене, включвате уреда на избрания режим, а за всичко останало ще се погрижи Crock-Pot! Ако пуснете уреда да готви късно вечерта – обядът за другия ден ще се сготви, докато спите. А ако оставите Crock-Pot да работи от сутринта – разчитайте на вкусна вечеря!

Да готвим диетично: каква е разликата между готвене на пара
и готвене в крокпот?

Когато стане дума за диетично хранене и отслабване, мнозина се сещат за готвенето на пара и с основание. Сега, когато уредите за бавно готвене Crock-Pot са вече и в България, сравнението между двата начина на готвене, погледнати през призмата на диетично и здравословно хранене, е напълно логично и дори неизбежно.

И така: каква  е разликата между готвене на пара  и готвене в крокпот?
Всъщност, разликите са няколко. На първо място, в крокпот можете да приготвяте по-голямо разнообразие от ястия – различни видове супи, месни и зеленчукови ястия – печени и със сос, а също така и десерти!  Докато при готвенето на пара възможностите са – зеленчуци на пара, месо и риба.

Втората съществена разлика е във вкуса – при готвенето в крокпот ароматите на  отделните продукти се съчетават по един много приятен начин и в резултат ястието има цялостен, богат вкус. Благодарение на технологията на бавното готвене за много часове наред и при ниски температури, подправките много интензивно насищат яденето с аромата си. Не се налага да добавяте допълнително мазнина, което е много важно при диетичното хранене. При готвенето на пара всеки отделен продукт може да бъде подправен според желанието по време на готвенето, но не може да се постигне това обединение на аромати и вкусове.

И накрая, в интерес на обективността при сравнението на уредите за готвене на пара и уредите за бавно готвене, бихме искали да споменем и за удобството, което крокпот предлага – самостоятелната  работа, без намесата по време на готвене, е допълнена с още функционалности за максимално удобство. Това е функцията „запази храната топла” и вградения таймер при модела Crock-Pot® 5.7 LSautéCountdownSlowCooker.

Тези възможности са изключително полезни за ангажирани хора, които ценят свободното си време и се стремят към здравословно хранене.

Вече знаем, че голямо и малко, евтино и скъпо – това са условни категории. Време е да променим и представите си за бързо и бавно, защото бавното в случая, работи успешно за много забързани и заети хора. Просто сменете гледната точка и ще видите разликата с Crock-Pot.

Гответе бързо с уредите за бавно готвене!
……..>>>>
За поръчки: в магазин: shop.jilishta.com

 

Споделете тази публикация

Post Comment