Детска стая със зелени акценти – универсалният избор!

35 идеи с усещане за пролет и знойно лято в детското царство

 

Детска стая със зелени акценти – това е възможно най-универсалният избор за всички родители, на които предстои да обзаведат ново царство на прекрасните си наследници.

Каквито и да са мебелите в новата стая, независимо дали ще е предназначена за едно или две деца, от първостепенна важност е предварително да се оформи и заложи цветовата концепция на цялото пространство.

А защо зелено ли?

Първо на първо, защото това традиционно разделение на синьо за момчета и розово за момичета е формула, почти изчерпана от съдържание от прекомерна употреба. Защо трябва да се налага такова двуцветно решение при наличието на толкова прекрасни, ярки, пъстри и весели цветове от палитрата?

А зеленото е наистина идеален цвят, подходящ еднакво за всички деца – момче или момиче, тийнейджър или новородено, всички ще се чувстват комфортно в стая, в която присъства този цвят. Това определя и универсалното му приложение, особено ако в едно и също помещение ще се налага да съжителстват малка дама и принц.

Зеленият цвят възниква от смесването на две противоположности – слънчево жълто и студено синьо. Ставайки „златната среда“ между тях, той изгражда неутралитет и хармония във всичко, възприемано от човека, както и във въздействието му  в околното пространство.

Зеленото успокоява – само си представете тучното зелено на ширнали се ливади, нежното зелено на току-що разпъпили листенца в клоните на дърветата или величественото зелено на вечнозелените борови гори… Дори въображаеми, подобни картини са в състояние да намалят стреса, който ежедневието ни налага, нали?

И още, според специалистите зеленото намалява натоварването на зрителния нерв, което от своя страна оказва благоприятен ефект върху зрението, особено на подрастващите. Известно е, че на зеления цвят очите почиват, тъй като те го възприемат без пречупване и по-лесно от всички други нюанси.

Поради неговото разпространение в природата, нюансите на зеленото имат най-положителен ефект върху всички нас: подпомагат подобряване на настроението, да се отпуснем, облекчават нервното и мускулното напрежение, както и гарантират по-добър сън.

Детска стая със зелени акценти

Също така този цвят създава специално отношение при възприемането на околната среда, което помага да се абсорбират по-лесно нови неща.  А това е толкова важно за всяко дете, което буквално всеки ден прави нови открития за заобикалящия го свят.

Богатството от нюанси на зеления цвят позволява да се обзаведе стая в съответствие с възрастта на детето. Много светло млечно зелено, например, е подходящо за съвсем мънички дечица и бебета. За по-активни и неспокойни палавници ще подхождат леки и меки нюанси на цвета.

Дори само една стена в стаята да бъде решена в този цвят, ще спомогне за по-бързото и ефективно усвояване на уроците и подготовка на домашните. И нещо, което не е наше твърдение, но според лекарите е много вярно, а ние няма как да не им се доверим – зеленият цвят подобрява значително имунитета на децата!

Разбира се, далеч сме от мисълта, че в една детска стая всичко трябва да бъде решено в зелено, това би било дори прекалено… Зеленото позволява създаването на много комбинации с други цветове – на първо място с тези, които самата природа е съчетала: нюанси на дърво, пясък, слънце и небе.

Този цвят има и една много полезна функция – той неутрализира психологическото влияние на други цветове. Така например, експресивният червен цвят, заобиколен от зелено, ще се превърне само в придружаващ цвят, а интериорът, декориран в такъв диапазон, ще се окаже доста спокоен и хармоничен.

Детска стая със зелени акценти било то в мебелите, стените или интериорния текстил, предполага спокойно изграждането на по-пъстри островчета в пространството – например в къта за игра да се добавят елементи от оранжево, розово, жълто, светло синьо, та дори и червено. Различни декоративни елементи като осветителни тела,  възглавници, пуфове, завеси или пердета могат да бъдат в ярки цветове, които съчетани със зелено да се превърнат в източник на свежест и настроение.

Ако по някаква причина не сте се замисляли за универсалното приложение на зеленото, може би ползите и въздействието, което оказва този цвят, е възможно да променят избора, направен до момента?

Детска стая със зелени акценти

Детска стая със зелени акценти би допаднала на всички деца, но може би първо трябва да се насочи вниманието им в тази посока. Попитайте своите наследници при следващия ремонт на тяхното царство – макар и всички възрастни да сме наясно с предимствата на цвета, от първостепенна важност е и мнението на децата – нали все пак става въпрос за тяхното царство!

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment