39 идеи за детски стаи на малки и по-големи принцове

Когато все още се носиш на крилата на детството…

 

Когато се носиш все още на крилата на детството всичко изглежда толкова сияйно, вълнуващо, изпълнено с хубави очаквания и откриване на нови неизследвани хоризонти…

Така си е, всички сме били деца, едва ли чак толкова спомените ни биха могли да избледнеят, но винаги имаме и втори шанс – да изживеем отново онези чудни години чрез децата си!

Волно или не, правим го, дори и лекичко им завиждаме не само заради невероятните възможности, които бъдещето ще им предостави, но и заради възможността да обитават едни пъстри и модерни… детски стаи, каквито ние по ред причини не сме могли да имаме!

И някога, и сега, всички деца са и ще си остават завинаги принцове и принцеси за своите родители – не виждаме никакъв смисъл да предлагаме каквито и да било аргументи в защита на тази теория, защото… просто знаем, че е така!

Когато става въпрос за онова сладко бреме – обзавеждането на детска стая и изграждане на цялостния й интериор, почти неизбежно се появяват облаци на хоризонтите на родителската мисъл. Какво, как, по какъв начин… единствено въпросът „кога“ има своя отговор – по възможност веднага!

Знаем, че всички родители се сблъскват с подобна дилема, затова ще обърнем леко внимание на особеностите на момчешките стаи.

Всички момчетата – и малки, и повечко порасналите, са не само палави и изпълнени с неподозирана енергия, но и също така са страхотни авантюристи и мечтатели.

Стаята им трябва да отвори място за развитие на техните фантазии, следователно, най-доброто място за момчета е тематична стая или създаването на специален свят, в който детето не само ще живее, но и ще задоволи творческите му копнежи.

А задачата на родителите е да разберат от какво най-вече се интересува и вълнува детето им.

Морска, приключенска, космическа, спортна и още много вариации на теми съществуват, просто трябва да бъдат заедно открити след сериозна консултация с домашния принц или принцове.

Но въпреки избора на тема, не трябва да се пропуска, че помещението е необходимо да бъде и функционално.

Важно е да се има предвид и факта, че с израстването на детето предпочитанията му ще се променят. Ето защо е препоръчително да се планира стаята така, че след време без големи усилия да се правят необходимите промени.

Традиците не са това, което бяха… и схващането, че най-подходящия цвят за момченца е синьото, а за момиченцата – розово, вече съвсем не е актуално!

Независимо дали ще бъде изградена концепция на тематична стая или просто на удобна стая за обитаване от деца, е силно препоръчително изборът на цветове да бъде съгласуван с тях, дори и често родителите да остават значително изненадани (да не кажем ужасени) от желанията на наследниците си.

Всъщност, винаги може да се намери компромисен и за двете страни вариант – с повечко такт и дипломация!

Последното с пълна сила се отнася и за случаите, когато момченцата са две! Наистина ще е необходима огромна доза търпение от страна на мама и татко, за да се стигне до удовлетворяващ всички вариант.

Защото планирането на пространството за детска стая за две деца от един и същи пол е трудна задача, но все пак осъществима. Необходимо е да се вземе предвид разликата в възрастта, ритъма на живота на децата, колко са близки и дали те имат общи интереси. Всичко това ще определи разположението на детската стая в по-голяма степен.

Първото нещо, с което трябва да се започне, е решението за мястото за сън на двамата палавници. Ако площта на помещението е малка, двуетажното легло ще спести място. А местата за спане могат да бъдат разположени едно под друго, с изместване или перпендикулярно.

Комбинацията от легла и гардероб за всяко от децата е идеален вариант и ако стаята е голяма, леглата могат да бъдат поставени на противоположни стени.

Второто много важно условие е обособяването на работни места, ако децата са с близка разлика в годините. Те трябва да бъдат поставени на различни страни на стаята, така че децата да не си пречат, докато подготвят уроците и домашните си.

Зоната за игри и творчество може да бъде споделена. Цветният и текстурен дизайн на стаята може да бъде еднакъв или с различна декорация, маркираща зоната на всяко дете, за да се чувства то специално!


Опцията, когато децата имат голяма възрастова разлика, изисква по-сериозно разделение на пространството, защото трябва да са обособени както отделни зони за учене, така и тези за игра и творчески занимания. Важното е, макар и да се налагат компромиси с цялоствия дизайн и изглед на стаята, всяко от момечтата да се чувства удобно в нея.


Макар да определихме нашите идеи като подходящи за стаи на момчета, ако някоя от тях ви допадне, а у дома отглеждате прелестни принцеси, няма страшно – просто сменете цветовете и добавете щипка момичешки предпочитания!

 

Галерия:

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment