Стая за малкия принц – с много любов!

Детска стая с катерушка и етажерка-дърво

 

„Всички възрастни хора най-напред са били деца…”

Този цитат от любимата на малки и големи великолепна книга на Антоан дьо Сент- Екзюпери „Малкият принц“ някак неволно, но едва ли случайно ни хрумна, когато започвахме представянето на този проект за детска стая  с катерушка.

Не само е вярно, но дори и като отдавна пораснали момичета и момчета чрез своите собствени деца се стремим, макар и съвсем не целенасочено, да се върнем в онзи прекрасен приказен свят на детството.

А най-добрият и успешен начин е – като се погрижим да създадем най-хубавата, най-функционална и забавна детска стая на своите принцове и принцеси. Чрез тях и техните щастливи усмивки като че ли преживяваме отново, и отново магическите моменти на онова време, което понякога дори и не си спомняме кога е свършило…

Аналогичен случай е и този проект на детска стая с катерушка, създаден от екипа на  студио „Кала Дизайн“. Важна особеност е фактът, че в жилището не е имало отделна детска стая, което налага прекрояване на пространството на площта на дневната зона, а как се случва всичко това, разказват дизайнерите:

„За да осигурим достатъчно място на един сладък палавник – малкият принц в семейството,  усвоихме част от дневната. В резултат се получи достатъчно голяма самостоятелна детска стая с  дрешник, място за игра, работен кът и зона за почивка.

За да бъде още по-забавно, оставихме импровизиран прозорец, който е снабден с бели дървени капаци, като връзка между двете стаи. Една закачка, която ще насърчи малкия мъж да стане самостоятелен по-скоро и да не се бои да остава сам понякога.

Детска стая с катерушка и етажерка-дърво

Дрешникът, който на практика е голям гардероб с плъзгащи врати, е точно срещу вратата. За да увеличим визуално пространството на стаята го снабдихме с огледални врати, които са защитени с МДФ плочи в долния край, за да може играта в стаята да  бъде безопасна.

Детска стая с катерушка и етажерка-дърво

Вдясно от леглото изградихме стена за катерене, като триъгълниците, които са за стъпване, са снабдени с лед осветление и вечер стената се превръща в интересна нощна лампа.

Стените около леглото са облицовани с тапицирани детайли, които служат за допълнително шумо- и топлоизолация. Всички мебели са изработени от брезов шперплат с водоразтворима еко боя в комбинация с боядисани МДФ плочи (за сивия цвят).

Детска стая с катерушка и етажерка-дърво

Библиотеката е оформена като голяма етажерка във формата на дърво в комбинация с място за четене и почивка. Проектирахме възглавници, оформящи лежанка в прибрано положение. Те могат да се използват и като пуфове за сядане на пода и всякакви игри.

Детска стая с катерушка и етажерка-дърво

Вляво от библиотеката поставихме въже за катерене – радост за всяко момче! Бюрото позиционирахме в най-светлата част на помещението, под покривния прозорец.

Ето как успяхме да усвоим цялата широчина на стаята, така че се получи почти 3 метрова работна маса. Проектирахме и контейнери на колела, който всъщност са подвижни табуретки. Когато не се ползват, стоят прибрани под бюрото.“

Избраните свежи цветове в интериорната концепция на тази детска стая с катерушка радват очите и на възрастните, а съоръженията за игра и забавления са сигурно притегателен център за всички приятелчета на гордия й стопанин!

 

Галерия:

 

За контакти:

Студио „Kala Design“

гр. София, ул. Кутловица, №41

Телефон: +359 888 780 852

 

Споделете тази публикация

Post Comment