С известно пристрастие към… неутралитета!

33 идеи за обзавеждане на дневни в неутрални тонове

 

Е, ще си кажете, неутралитетът затова е неутралитет, защото предполага ненамеса от дадена страна към решенията на друга… Така е, факт, и ние нямаме право да се намесваме при вашия избор за обзавеждане на жилищата ви, няма и да го правим, но просто не устояваме на изкушението да подсказваме различни идеи!

Бяло и различни нюанси в кафяво

Точно затова си позволихме и малката игра на думи с различен смисъл, защото сега ще стане въпрос за… неутралните цветове в интериора на дневната.

Бежово и сиво

Ако трябва да се „въоръжим“ с точни доказателства, не можем да пропуснем да уточним, че в изобразителното изкуство основните неутрални цветове са бялото и черното, от чието съчетаване се образува и сивото – единствения неутрален вторичен цвят.

Водещ цвят - сив

Но в интериорния дизайн стереотипите отдавна не са това, което са били, и дизайнерите създават непрекъснато алтернативни тонове – отново цветове от спектъра, но по-бледи, приглушени и все пак близки до основните.

Пясъчно и сиво

Например, неутрални тонове на основата на червеното варират от бежово до червеникавокафяво, на жълтото: кремаво, екрю, златисто, на синьото: светло и тъмносиво…

1-neutral

Друг е моментът, че в живота всички наричаме нюансите на сивото, кафявото, бежово, екрю и т.н. пастелни – т.е., спокойни и нежни тонове, които винаги ще имат своите привърженици, защото с техния избор никога не може да се сбърка!

Различни нюанси на бежово

Това сме го повтаряли многократно и отново заставаме на същата позиция, защото тези цветове създават хармония и уют в обзавеждането не само на дневната, но и на всяко друго помещение в жилището.

Различни нюанси на кафявата гама

Имаше години, не много отдавна при това, когато на пазара се предлагаше обзавеждане само в кафяво, бежово и сиво, дори черното бе признак на ярък индивидуализъм, да не говорим за бялото…

Бежово, бяло и кафяво

Е, тези времена минаха, днес ярка експлозия от цветове ни посреща във всеки мебелен магазин, но въпреки това, неутралните тонове не губят позиции поради уникалните си свойства –  едновременно да отбраняват идентичността си и да предразполагат съм лесното им съчетаване с акценти от цялата гама.

Кафяво, бяло и червени акценти

Не е липса на характер или отказ от индивидуалност, когато търсиш спокойствие и уют у дома – това, което ни е най-необходимо в условията на динамичния живот, който всички водим.

Кафяво, бяло и лилави акценти

Не е липса и на смелост да се спреш на „безопасни“ цветове като неутралните тонове, защото всеки сам определя за себе си какво най-много му допада, а нали точно това е целта – да ни бъде приятно и комфортно у дома?

Кафяво и бежово

А смелост винаги може да се прояви при избора на декоративни елементи – ярки възглавнички, килим или пердета, оригинални окачени тавани, фототапет на стената или каквото ни подскаже въображението, ако хармонията на бежово-кафявата-сива интериорна картина в даден момент ни се стори прекалено спокойна.

Нюанси на сиво и бежово

И ако не променяме обзавеждането и цветовата концепция на дневната твърде често (причините за това са различни – страх от „близки срещи“ с майстори или липса на възможност), то аксесоарите могат много по-лесно да бъдат заменяни с други и в различни цветове.

Бежово, сиво и синьо

И още – неутралните цветове подхождат не само на стените на помещенията, но и на мебели от всякакви стилове – и модерни, и класически.

Бежово и бяло

А ако все още се притеснявате, че домът ви ще изглежда донякъде безинтересен, комбинирайте колкото се може повече различни тонове – светли, тъмни и различни материали и тъкани, за да разнообразите неутралната цветова схема.

3-neutlal

И за да запазим своя „неутралитет“, ще спрем дотук с убеждаването в добрите страни на неутралните тонове, но преди това, ако разрешите, ще ви поканим в нашата галерия!

 

Галерия:

 

 

 


 

Споделете тази публикация

Post Comment