Стил, стабилност и хармония – или обзавеждане в сиво!

38 идеи за дневни в различни нюанси на универсалното сиво

Независим от времето и модните тенденции – това е най-общата характеристика на сивия цвят!

Този особен представител на цветовата палитра, наричан златната среда между черно и бяло, си остава наистина един от лидерите при обзавеждане на дневната зона.

Да, не можем да отречем, че има нещо строго и делово в излъчването на всички нюанси на сивото, но в същото време цветът е своеобразен посланик на сигурност, хармония и стабилност – това, което ни е най-необходимо в атмосферата на жилищния интериор в часовете, когато най-после сме си у дома!

Ако смятате, че сивото е скучно, веднага ще изложим и други аргументи в негова подкрепа – според психолозите, а ние обичаме да ги цитираме, този цвят е символ на интелект, зрялост и ерудиция, което ни дава пълно основание да го приложим и във все по-умните ни и модерни съвременни жилища!

Шегата настрани, но сивото е един от най-актуалните неутрални цветове за декор на дома, защото наред с другите пастелни цветове предоставя богати възможности за комбинирането му с ярки багри, но и укротява лесно силното им излъчване, за да се постигне същински баланс и хармония.

И като се замислим, то май няма цвят, който да не си подхожда със сиво? Жълто, оранжево, лилаво, червено, зелено, синьо, та дори и кафяво си партнират отлично с този спокоен балансьор на интериорната картина, която всички рисуваме според собствения си вкус и фантазия у дома?!

„Сива буря“ се разразява в модерните интериори – защото сивото е подходящо не само за стените и подовете, но и за мебелите и интериорния текстил.

Този неутрален цвят се поддава лесно на композиране във всичките му тъмни или съвсем светли тонове, стига все пак да не се прекали с дозата сиво и интериорът да придобие мрачни оттенъци.

В зависимост от ефекта, който се търси, се избират и различните вариации на комбинирането му с останалите цветове от палитрата.

В компанията на жълто и бежово сивият цвят почти оживява – комбинацията е стилна, свежа и модерна.

Сиво в съчетание с кафяво и оранжево напомня есенна картина, а с бледо розово и небесно синьо усещането за лекота и нежност в интериора е почти неизбежно!

Ако целта е дневната да има по-драматично и аристократично излъчване, то задължително трябва да се заложи на съчетанието му с червено.

Още по-дръзко е комбинирането на сивото с тюркоазено и цикламено, но какво пък, дизайнът обича смелите ходове!

Класика в жанра си остава комбинирането на сиво с черно и бяло, но поне един ярък акцент никак не би бил излишен, за да се внесе поне малко динамика в картината, наподобяваща фотография от отминали времена…

Сивият цвят е един от основните участници в така модерните напоследък интериори в  индустриален стил, заради характерната им декорация с почти същински бетонни стени.

Важно условие за интериор на дневна с участието на сив цвят е той да бъде добре осветен –  защото цветът се свързва със сянката и при липса на светлина,  стаята може изглежда твърде мрачна. Осветителни тела със силна светлина и големи прозорци ще игнорират подобно усещане.

На пръв поглед сам по себе си сивият цвят, независимо от конкретната тоналност,  изглежда тъжен и монотонен, но когато интериорът на дневната се организира правилно и с помощта на други цветове, то резултатът ще е повече от добър – защото сивото никога няма да излезе от мода, то е своеобразен  символ на безвремие и модерност.

И да повторим – този цвят ще добави елегантност, стил и спокойна хармония във всяко помещение на жилището, не само в дневната, защото освен, че се счита за цвета на лидерството, предразполага към концентрация и пълен релакс!

Галерия:

 

 

…………………………………………

Споделете тази публикация

Post Comment