39 идеи за обзавеждане на дневна зона с кухня и трапезария

Лице в лице… с предизвикателствата на дневната

Хол, кухня и трапезария в едно…

Съвсем неусетно и за твърде кратък период от време – 10, 20 или там някъде години, дневната зона изживя значителна метаморфоза.

Някога тя се състоеше от отделни помещения – хол, включващ сет от мека мебел и трапезарна маса, който твърде честичко се поддържаше в изряден вид предимно „за пред гости“ и не се обитаваше постоянно, и кухня – в някои случаи с малка маса за хранене, та дори и диванче за следобедна дрямка…

Идеи за обзавеждане на дневна зона

Днес нещата стоят по друг начин и не разкриваме никаква тайна, защото всички знаем, че тези две помещения влязоха в твърд и неразривен съюз, не без помощта и на модерната архитектура и строителство!

Резултатът – хол, кухня и трапезария в едно!

Идеи за обзавеждане на дневна зона

Днес размерите на дневните стават все по-малки – като логично следствие на строителството на маломерни жилища, които са пък следствие… е, всички знаем на какво, но това е една друга тема, която не ни се засяга… никак дори!

Идеи за обзавеждане на дневна зона

Така съвсем резонно в едно общо помещение трябва да намерят своето място и кухнята, и кътът за хранене, и кътът за отдих.

Идеи за обзавеждане на дневна зона

Погледнато от една страна, това си има и своите предимства – така цялото семейство намира повече време да бъде заедно, домакините не се чувстват изолирани, а и докато вършат разни кулинарни магии, могат да хвърлят по едно око на някой любим сериал в къта за отдих, без да спират работния си процес…

Идеи за обзавеждане на дневна зона

И още: в този си вид дневната предоставя отлична възможност за забавни партита, празнични трапези и уютни събирания с гледане на филм, защото всичко е на една ръка разстояние – и зоната за готвене, и за отдих.

Идеи за обзавеждане на дневна зона

Това вероятно е и най-добрият вариант за гостоприемен дом –  няма да се налага на собствениците на дома да прекарват много време и усилия в прехвърлянето на храна от кухнята към масата с гостите, а и все ще се намери и някой да помогне в бързото сервиране, нали?

Идеи за обзавеждане на дневна зона

За да сме обективни, не можем да пропуснем да изразим и някои от минусите на отворените дневни.

Идеи за обзавеждане на дневна зона

Ясно е, че кухненски шумове и миризми са разположени свободно във въздуха, необходимо е да се проявява повече старание и внимание към чистотата в къта за готвене, защото е на „показ“, не може да се осигури постоянно тишина и спокойствие в къта за отдих, докато в кухнята се случва нещо друго, възникват често спорове в семейството какво трябва да се гледа на телевизора и т.н., и т.н…

Идеи за обзавеждане на дневна зона

Но така или иначе, няма смисъл да се проверява накъде ще натежи везната – към плюсовете или минусите, защото отворените дневни, в които хол, кухня и трапезария в едно, са факт и точно с техните предизвикателства трябва да намерим начини да се справим!

Идеи за обзавеждане на дневна зона

И то не само за правилното позициониране на всяка една зона, но и на интериорното решение на пространството – защото всичко тук трябва да си съвпада както по отношение на цветовете, така и на стиловете.

Идеи за обзавеждане на дневна зона

Една модерна минималистична кухня би била влязла в директен спор с мека мебел в класически стил или с мебели с антикварна стойност, нали?

Идеи за обзавеждане на дневна зона

Вярно е, че може да се постигне и оптическо разделяне на зоните с различни функции (чрез окачени тавани, например или с игра в цветовете на стените), но хармонията е задължително условие за добър краен резултат.

Идеи за обзавеждане на дневна зона

Ако има възможност, за целта могат да се използват и частични преградни стени, бар-плот или кухненски остров, които леко да отделят работната част на кухненския бокс. Най-важното е да не се забравя, че кухнята като дизайн и обзавеждане е продължение на всекидневната… или пък начало?

Хол, кухня и трапезария в едно

Проектирането и реализацията на отворената дневна зона е в действителност предизвикателство пред всички собственици, но и същевременно широко поле за изява и реализиране на смели дизайнерски решения с една едничка цел –  създаването на оригинален интериор, отразяващ вкусовете и предпочитанията им.

Хол, кухня и трапезария в едно

Няма как ние да подредим и обзаведем вашата дневна, но бихме могли поне донякъде да ви помогнем с поредната доза идеи, които с удоволствие ви подаряваме!

Галерия:

 

 

…………………………………………

Споделете тази публикация

Post Comment