Алтернативни решения за стените в банята

Нови предизвикателства и тенденции в интериора на банята

 

Традиционният избор за стените в банята – керамичните плочки, които съвсем не на шега можем да определим като „безсмъртни“, в днешно време вече имат сериозна конкуренция.

Изборът на предлагани стенни материали за банята вече е толкова огромен, че решенията стават все по-трудни и зависят само от индивидуалните предпочитания на всеки човек, от стила на помещението и финансовите възможности на собствениците.

Алтернативни решения за стените в банята

Банята освен обичайната си функция е и място, което трябва да зарежда с енергия и добро настроение, а за това сериозен принос има добрият и естетичен дизайн на обзавеждането на помещението.

Алтернативни решения за стените в банята

Цялостният изглед на банята се определя най-вече от вида на покритието на стените и пода, а съвременните технологии и продукти дават невероятно големи възможности за избор.

Вярно е, че керамичните плочки са все още твърде популярни и актуални, но голяма скорост набират и алтернативни решения за стените в банята като каменни облицовки, тапети, дърво, боя и различни декоративни мазилки.

Алтернативни решения за стените в банята

Най-важното е съответният избран материал за стените в банята да е практичен, устойчив на влага, лесен за поддръжка и да подхожда на предпочитания стил на оформление.

Добрата новина за традиционалистите, които не могат или не искат да се разделят с виждането за плочките като най-успешен вариант за стенни и подови покрития е, че съвременната керамика не прилича на тази от преди 1-2 десетилетия.

Алтернативни решения за стените в банята

Актуалните днес колекции керамични плочки смело имитират други материали като камък, бетон, мозайка или дърво, впечатляват с оригинален дизайн и нестандартни форми, което води до създаването на все по-интересни резултати.

За повече уют – естествено дърво

При обзавеждането и създаване на интериорни решения на бани най-често се използват екзотични видове дървесина заради високата степен на издръжливост, добра защита срещу влага, както и заради специфичните цветове и структура. Предпочитани са тиково дърво, ятоба, кедър, мербау, венге и др.

Алтернативни решения за стените в банята

А що се отнася до родните видове, най-издръжливи са: дъб, бряст, ясен, бук, а също и лиственица. Борът, смърчът, черешата и крушата са по-малко устойчиви на влага. Последният е по-добре да се използва на места, които не са изложени на пряк контакт с вода.

Алтернативни решения за стените в банята

Независимо от вида дърво, задължително е то да бъде допълнително и правилно защитено чрез: лакиране, омасляване, байцване, парафиниране или боядисване.

Тапети на стената – достъпна и лесна алтернатива

Тапетите са добра алтернатива на плочките, защото отлично маскират неравностите по стените, лесни са за монтаж и са на сравнително достъпни цени.

В баните е препоръчително да се използват водоустойчиви винилови тапети или тапети от фибростъкло. Тапетите идеално могат да се комбинират с керамични плочки за постигане на по-ефектен дизайн.

Виниловите тапети имат слоеста структура – отвътре хартия, а отвън винил. Виниловото покритие е светлоустойчиво, благодарение на което тапетът запазва цвета и водоустойчивостта си.

Алтернативни решения за стените в банята

Тапетите от фибростъкло са много устойчиви на механични повреди издържат десетки години, тъй като стъклените влакна се сливат с повърхността на стената. Този вид тапети са предназначени за последващо боядисване.

Баня с боядисани стени – мисия възможна!

Боя на стените в банята е една от популярните алтернативи на керамичните плочки, стига да е водоустойчива.

Алтернативни решения за стените в банята

Боите за мокри помещения съдържат специални формули и съединения, които предпазват боядисаната повърхност от проникване на влага и развитие на различни видове мухъл и гъбички. Най-често те са сребърни йони. Предлагат се в много широка цветова гама, благодарение на която може идеално да се съчетае цвета с интериора или мебелите.

Все по-смело в баните се използват и декоративни мазилки, които могат да се нанасят върху различни повърхности като основа от циментова мазилка, влагоустойчиви гипсокартонени плоскости. Повърхността на декоративните мазилки е устойчива на миене, така че е лесно да се поддържа чиста.

Алтернативни решения за стените в банята

Особено внимание заслужават декоративните мазилки, придаващи особено модният напоследък ефект на бетон върху повърхността, характерен за минималистичният стил на обзавеждане.

Алтернативни решения за стените в банята

Към декоративните мазилки може да се причисли и особено актуалната напоследък алтернатива на керамичните плочки в банята, каквато е миĸpoцимeнтът. Представлява тънкослойно, безфугово, декоративно покритие на циментова основа, подходящо за завършване на подове и стени.

Алтернативни решения за стените в банята

Микроциментът е аpтиcтичeн и лесен за употреба материал, който превъзхожда останалите декоративни мазилки за подове и стени със своята 100% водоустойчивост и изключителна здравина. Изглежда красиво и стилно, и с него могат да се постигнат разнообразни ефекти, благодарение на различните техники, с които се нанася. Микроциментът прилепва върху всеки вид повърхност, стига тя да е стабилна и добре изсъхнала.

Haнacя ce въpxy мaзилĸa, гипcoĸapтoн, цимeнт, бeтoн и дopи oбиĸнoвeни ĸepaмични плoчĸи и гpaнитoгpec c минимaлнa дeбeлинa oт 2-3 мм.

Камък не само за подове, но и за стени

Камъкът е изключително издръжлив и водоустойчив материал. Повредите, причинени по време на употреба, са много малко видими и могат лесно да бъдат поправени. Освен това придава елегантност и класа дори на много малка баня.

Алтернативни решения за стените в банята

По принцип всеки камък, дори и декоративен изкуствен облицовъчен бетонов камък, може да се използва в банята, при условие че е правилно импрегниран.

Натуралната естетика на камъка се подчертава особено при комбинирането му с дървени елементи във всеки интериор, включително и в помещение като банята.

Най-популярни видове естествен камък, използвани в банята, са: гранитът, който е най-здравият камък и практически не се нуждае от импрегниране, и мраморът, който със своята богата селекция от цветове и структури подхожда на всеки интериор, но губи чара си в прекалено малки помещения.

Декоративни тухлички в банята – защо не?

С правилна обработка и добре обмислена концепция декоративните тухлички могат да се впишат в много интериорни стилове в банята – от класически през рустик и лофт до модерен. Съчетават се перфектно с други довършителни материали – плочки, боя, мазилка, дървени елементи, готови панели.

Алтернативни решения за стените в банята

Основният недостатък на покритието от декоративни тухлички в банята е липсата на водоустойчивост и това налага задължително стените да бъдат добре защитени със специални импрегнатори.

Стенни PVC панели – за бързо и лесно обновяване на банята

Стенните PVC панели са още един начин за ефективно завършване на стените в банята.

Алтернативни решения за стените в банята

Разнообразието от модели на панели, богатството на текстури и цветове позволяват да безпроблемното им интегриране във всеки интериор на баня. Друго – и то много съществено предимство на стенните панели, е лесният им монтаж и възможност за бърз ремонт на всяка баня.

Въпреки наличието на различни алтернативни решения за стените в банята, керамичните плочки все пак остават твърдо на мода.

Производителите на керамични плочки създават все по-впечатляващи с дизайн, размери и форми колекции, което може и да усложнява избора на само определен продукт, но същевременно новите тенденции са източник на вдъхновение и пориви на фантазията при изграждане на интериора на банята – предпочитаното от всички ни място за домашен релакс.

 

Галерия:

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment