Светещи идеи за безукорна кухня

Песента на светлината в сърцето на дома

Кухнята винаги е била своеобразна витрина на домашния комфорт и уют – някой да има да каже нещо друго за това толкова ценно във всяко едно отношение помещение, което с умиление наричаме сърцето на дома?!

И колкото и усилено да работим, за да бъде тя най-прекрасното място, в което с удоволствие да бързат да се съберат всички членове на домашното племе, то твърде често се случва да мислим, че все още нещо липсва…

Тя някак си не е толкова очарователна, колкото сме очаквали, но какво точно липсва или пък се е объркало, понякога ни е трудно да си отговорим.

А може би проблемът се крие в осветлението?!

Защото правилният подход към осветителната концепция може да придаде още добавена стойност на продукта “кухня”, а погрешните решения могат да провалят всички други вложени усилия и качествен дизайн!

Разглеждайки кухнята дори само като работна площ, е достатъчно, за да не бъде доброто осветление пренебрегвано като опция – същото важи и за трапезарията, освен в случаите на романтични моменти, украсени само с трептящите светлинки на свещите.

Тъй като електрическите системи (не само в кухнята), не могат да се променят често и с лека ръка, то е особено важно да се мисли в аванс при избора на източници на светлина.

Вярно е, че с известна гъвкавост решения се намират и в последствие, но е в пъти по-ефективно да се реши разположението на осветителните тела в момента, когато жилището е съвсем ново или пък се извършва тотален ремонт.

Затова си позволихме да припомним някои общи полезни  указания.

Много важен фактор за добрата атмосфера в кухненското пространство е осветяването на работните повърхности с правилните лампи – известно е, че изкуствената светлина се отразява на възприемането на цвета и външния вид на обектите, както и при готвене на храната.

Ефективно решение са насочените в тази посока вградени осветителни тела като халогенните лампи –  те са известни с икономичността си и добро  качество на осветление, както и че предоставят 100 % от видимия спектър на светлината. С други думи, те са създаден от човека еквивалент на дневната светлина.

Топли цветни светодиоди също са опция, ако топлината, излъчвана от халогенните тела ви притеснява.

Вградените лунички са също привлекателно решение за осветяване на работните плотове, а и пестят пространство, защото се монтират директно на кухненските шкафове и са много дискретни.

В модерните кухни като все по-актуално решение се налага и варианта за  LED-осветление – скритите светещите ленти са поразително ефектни.

По-екстравагантен подход е окаченият таван със скрито разсейващо осветление или с вградени лунички, както и в комбинация от двата варианта.

Над бар-плота, обикновено визуално разделящ кухнята от трапезарията,  е особено красиво, а и полезно, да се поставят окачени осветителни тела – тип висулки, цилиндрични или овални, в групи от 3 до 5.

Те са елегантни, визуално привлекателни и много практични, стига да са разположени на необходимата височина и няма никаква опасност седящите на високи столчета край бара да си ударят  главите в тях – едва ли ще е приятно усещане…

Същото се отнася и за окачените светещи тела и над къта за хранене.

Съвсем ясно е, че трапезарията е другата арена, на която може да се развихри творческата фантазия при избора на вариант за осветление – в съвременните жилища зоните за готвене и хранене са обикновено пространствено обединени.

Един полилей или комбинация от успоредно или асиметрично разположени тела – всичко зависи от големината на масата за хранене.

Окачен таван в сходен или същия стил като този в кухнята, ако има такъв, не само осигурява мека приглушена светлина, но и рамкира границите на мястото за хранене.

Ако сте тръгнали на лов за вдъхновяващи идеи за осветление в кухнята и трапезарията, спокойно можете да хвърлите въдицата си и в нашата галерия! Наслука!

Галерия:

 

 

…………………………………………

Споделете тази публикация

Post Comment