“Петото измерение” на ограничените пространства

Идеи за кътове за хранене в малката кухня

За съществуването на паралелни светове отдавна се говори, но доказателства все още няма. Ако наистина обаче има паралелни светове, какви са те? Съществува гледна точка, че загадката на алтернативното битие се заключава в т.нар. “пето измерение”, в което пространството е някак си нагънато по неразбираем все още начин.

И каква, ще попитате, е връзката между петото измерение и малката кухня?! Ами такава, че ако имаше начин, в нея щяха да намерят всички възможно най-удобни решения и мебели, които бихме искали да притежаваме.

Да, но тъй като всичко това е в сферата на домашните фантазии или в ръцете и умовете на учените, ще трябва да търсим други варианти за креативно увеличаване на малките кухнички, на каквито повечето от нас са собственици. И да продължим упорито да издирваме онези прословути “скрити резерви на пространството” –  а е известно, че няма граници за човешката изобретателност (казано по български – “сиромах човек – жив гявол”).

 

Идеите тук за са онези, които все още търсят варианти да правят много от малкото! Те се отнасят до интегрирането на малка масичка в малка кухня –  за закуска, за хранене на максимум двама собственици, а в най-идеалния случай да  се настанят още няколко приятели или повече членове на семейството.

Ясно е, че в маломерните кухни е невъзможно да се постави стандартна маса за хранене, а дори и някой да рискува да го направи, ще трябва да забрави за свободата си на придвижване из помещението. Решението са модели, които не заемат много място, а ние се постарахме да разделим в няколко основни групи:

1.  Малки сгъваеми маси за кухня

В магазините се продават такива, но някои може да се заемат и собственоръчно да си направят такива масички, които през повечето време стоят в сгънато положение до стената или в килера, и се използват при необходимост.

2.  Компактни модели

Тези масички са фиксирани към стената и имат само един чифт крачета

 

3. Малки масички за закуска  – на прозореца

Рационалното използване на всеки сантиметър е много важно при ограничените пространства – защо тогава да не се използва перваза на прозореца и да се монтира плот, който да се използва като мини-масичка?! Само ще трябва да се добавят и високи бар-столчета, за да се оформи функционален кът за закуска.

4. Малки масички за закуска – на стената

Вероятно обяд срещу стената няма да е особено интересно преживяване, но понякога просто няма друго решение.  Тогава обаче стената трябва да бъде по-добре декорирана, за да се превърне в приятна компания!

 

5. Компактни барове за малка кухня

 В отворената дневна зона  на малко жилище или студио, където функционалните кътове – за хранене, отдих и готвене, са само символично отделени, бар-плотът е най-доброто решение. А и покрай него могат да се завихрят и много приятни купони – когато компанията е добра, кой ще се притеснява, че не се е разположил край голяма маса?!

 

Вероятно има и още много други варианти, за които сега не сме се сетили – оставяме на вас да ни ги споделите!

 

…………………………………………

Споделете тази публикация

Post Comment