Спалнята – сюжет за нощен разказ. Какъв цвят да изберем за стените?

Когато става въпрос за обзавеждане и декорация на спалнята, някакси неусетно изниква асоциацията с избор на нов автомобил. Защо ли?! Доста сходства могат да се открият в този сложен избор, не мислите ли?

Много, много възможности и предложения – класически или по-авангарден дизайн, познати и утвърдени модели, нови, но не толкова доказани,  по-малки, по-големи, синьо или червено, удобни и икономични или щедро разточителни, семпли или показно лъскави?! Дори и сравнението да не е най-точно, въпросите си остават, може би сведен до най-главния – каква да бъде стаята-светилище на съня в жилището.

Спалнята е една от най-личните и частни зони на дома, затова тя трябва да бъде проектирана и декорирана наистина правилно. Факт е, че мебелите и цялостното й обзавеждане заслужават особено внимание при избора им, за да бъде помещението уютно и комфортно, но също толкова важен е и изборът на цвят за стените.

Вярно е, че човек не може да обърне внимание на стените на спалнята си през деня, когато обикновено е на работа или по други свои дела, но стените са може би  първото нещо, което разглежда, когато се събуди от сън.

А как да се избере правилния цвят – дали да не се заимстват идеи от модните за сезона цветови варианти, дали да се заложи на неутралните и безопасни тонове  или да се прояви повече смелост в експериментите?
Всеки отговор е строго индивидален, но има някои фактори, които могат да помогнат в решаването на този цветен ребус.

  

Какъв е  размерът на  спалнята?

Това е  един от най-важните фактори при избора на цветова концепция. Ако помещението е малко, то ще изглежда още по-миниатюрно, ако се боядиса в тъмни цветове. Изборът трябва да падне върху светли неутрални тонове, които внасят допълнителен простор. И обратното – при спалня с щедри размери, може да се експериментира както с тъмни, така и с ярки цветове.

Какво атмосфера предпочитате?

Искате да създадете спокойна, романтична, страстна, изискана атмосфера или нещо друго? Тогава имайте предвид, че всеки цвят създава различно настроение и усещане. Например, зеленото предизвиква асоциация с природата и предполага спокойствие, червено или розово е идеалният избор за страст и романтика, синьото действа разхлаждащо, а оранжевото оптически стопля, лилавото излъчва женственост, черното – лукс, а бялото е идеален фон за всякакви други ярки акценти в обзавеждането и т.н.

Каква е цветовата  схема на настоящото обзавеждане?

Най-лесният начин да се избере цвят за стените е, когато за изходна опорна точка се вземат настоящия стил и цвят на мебелите. Цветът на стените трябва да подхожда или елегантно да контрастира.

Искате повече цвят? Постигнете го с акценти!

Спалня, решена в една тоналност, изглежда твърде скучно, но това не означава, че човек трябва да се възползва на всяка цена от пъстрата палитра с цветове. Най-добрият вариант да се добавите цвят е чрез различни акценти. Чудесен начин е да се заложи на промяна на десените на интериорния текстил – така само със смяна на завесите или покривалото за леглото, както и добавянето на декоративни възглавнички може да се постигне тотално ново лице на спалнята.

Други варианти са поставянето на декоративно пано или принт на стената, ярко оцветено осветително тяло или пъстър килим. Както и оцветяването само на една от стените в контрастиращ на останалите цвят. Всички тези операции са и много безопасни – ако не ви допадне резултата, може лесно да коригирате визията на спалнята, без да се чувствате много ощетени от направените разходи.

И накрая – проявявайте  смелост в експериментите, но и внимавайте – все пак вашата спалня е преди всичко личното пространство за отдих, не си струва да си образувате излишни нерви, търсейки варианти в преобразуването й в наложен от модни тенденции шаблон!

Просто трябва да ви е спокойно и уютно в нея, за да сънувате винаги вълшебни сънища!

Споделете тази публикация

Post Comment