Там някъде в страната на Инките…

Планинска къща с модерна архитектура в Перу

 

Всички сме се вълнували от древните и безкрайно омагьосващи истории за великата империя на Инките, но днес ще разкажем за една модерна планинска къща, която се намира точно там някъде – далече, далече, но в днешно Перу!

Планинска къща в Перу

Къщата, наречена от архитектите на студио „Marina Vella Arquitectos“, проектирали сградата през 2014 г., Casa Chontay, е частен дом, разположен в областта Antioquia, Перу.

Проектът е реализиран в парцел, заемащ площ от 5800 кв. м и разположен на около 40 км югоизточно от столицата Лима.

Сградата се състои от 2 независими обема

Пътят, който води към имота, е заобиколен от красива природа, където се открояват камък, дърво, глина и местната растителност. Къщата е разположена на плато на близо 70 м височина над долината и коритото на преминаваща река, което го е превърнало се в своеобразна природна тераса на планината.

Фасадно решение

Благодарение на уникалното местоположение на имота, пред архитектите се разкрива страхотна възможност да създадат проект, който успешно да се слее с околния пейзаж и да създаде сетивни и визуални връзки между обитателите, природата и архитектурата.

Там някъде в планината...

Вместо двуетажна къща, какъвто е бил първоначалния замисъл, архитектите вземат решение сградата да се състои от два ниски независими обема, обединени от съществуващата и допълнително обогатена от тях растителност в градината. Този избор дава възможност на собствениците да имат пряка и постоянна връзка с екстериора край къщата.

Камък, глина и дърво са основните използвани материали

Къщата е построена в хармония с околните тонове на природата и наличните ресурси:  камък, глина, евкалиптово дърво и захарна тръстика, както и с традиционните строителни техники. Растенията се използват като елементи на дизайна, като по този начин допринасят за интегрирането на обемите в ландшафта, правейки ги неразделна част от пейзажа.

Място за паркиране е предвидено в горната част на имота, близо до пътя, а достъпът до сградата става чрез градински алеи.

Поглед отвън

Единият жилищен обем с площ 68 кв.м съдържа дневна зона с кът за отдих, трапезария и кухня, а големи панорамни прозорци екрани осигуряват максимален достъп на естествена светлина и вентилация на въздуха.

Дневна зона

Дневна с традиционни аксесоари и декорация

В другата част на къщата с площ 67 кв. м е разположена зоната за сън, състояща се от 3 спални, таванско помещение, 2 бани и тераса, ориентирана към долината.

Кухня с кът за хранене

При строителството на различните етапи са използвани микс от материали:  бетонни колони, греди и плочи, естествен камък, дърво и глина (кирпич).

Верандата е покрита с навес от захарна тръстика

Верандата е покрита с навес, изпълнен от тръстикови стъбла.

Спалня

Детска стая

При оформлението на дворното пространство са използвани както наличните в пейзажа големи скални камъни, така и декоративни растения, устойчиви на суша и които не се нуждаят от често поливане.

 

Галерия: 

 

 

 

www.marinavellarquitecta.com

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment