Хайде на разходка в дрешника!

Стая за дрехи – допустим лукс в обзавеждането на жилището

 

Цяла стая само за дрехи? Необходимо ли е такова разточителство на полезна площ в дома, ще ни укори вероятно значителна част от аудиторията?!

Всички сме гледали със зле прикрита завист идеално подредените отделни помещения, предназначени само за дрехи, в сцени от чуждестранните филми.

Днес съвременната архитектура и стремежът да бъде оползотворен всеки сантиметър жилищна площ предоставят възможност да се сдобиете с такава ценна придобивка като дрешника.

Съвременните стаи за дрехи съвсем не са мрачни и тесни килери, на които е възложена нова функция. В много случаи тяхното съществуване е оформено още на база архитектурен проект именно заради безспорната им функционалност.

А в други случаи преустройството на големи коридори или ниши, получени поради интересната иначе отвън фасада, предполага тяхното организиране.

Най-простият вариант за обзавеждане на дрешника в новото жилище, е вътре да се разположи старият гардероб от предишното. Основната причина обаче да не харесваме по-старите модели е именно недостатъчната им функционалност.

Разпределенията при тях са правени на база универсална схема и не са отчетени различни подробности и въпреки иначе уж големия общ обем на гардероба , то той се оказва недостатъчен и не предлага необходимата пригледност.

Затова най-добре е да се планира наново бъдещото съдържание на дрешника и модулите за дрехи, аксесоари и обувки. Трябва да се отчете и факта, че някои дрехи се съхраняват най-добре сгънати, други на закачалки с различни размери, за трети са необходими много, но малки по обем разпределения.

Съвременните гардеробни системи създават необходимия комфорт и са изключително адаптивни, благодарение на използваната колонна система за изграждане на конфигурацията на разпределенията.

Тази система на практика позволява неограничено пригаждане на вътрешните пространства в гардероба спрямо конкретните нужди на клиента.

Естетичният завършек на гардеробната система се постига от плъзгащите се врати, ако решите да затворите отделните модули – вариант е и да оставите свободен достъпа до съдържанието им.

При изработването на такива дрешници много рядко се използва масив, защото този материал е труден за изработка и доста оскъпява крайното изделие. Обикновено се използва МДФ, алуминий, както и ламинатни плоскости.

Тези материали позволяват да се направят всякакви конфигурации, без това да се отрази сериозно върху крайната цена. Ефектна е комбинацията от стъкло и алуминий, но този вариант ще остане скрит от чужди погледи, затова едва ли е необходимо да се инвестира в него.

Трудно е да се определи предварително цената на дрешника – всичко зависи от избрания материал и броят на модулите. Колкото по-нестандартен е размерът на помещението, толкова съответно по-скъпо излиза проектът и реализацията му.

Има естествено и вариант за по-сръчните новодомци – сами да си изработят стая за дрехи като си закупят плоскости от специализираните хипермаркети и вземат много точно размерите на помещението.

Оформлението на дрешниците не включва само отделните модули – необходимо е да се обърне специално внимание на осветлението и на огледалата.

Осветлението включва не само монтирането на основни осветителни тела за помещението, но и вградено по самите модули, рафтове и полици за по-улеснен достъп до съдържанието им.

Трябва да се има предвид и факта, че неоновото осветление доста променя цветовете на комбинацията от дрехи, която сте избрали и на естествена светлина може да бъдете изненадани от избора си.

Наличието на голямо огледало е почти задължително.

 

Планирайки новия си гардероб, трябва да предвидите и  място за съхраняване на дрехите, които ползвате рядко. Препоръчително е те да бъдат предпазени от прах  чрез опаковане – на пазара се предлагат удобни за целта варианти.

Предимствата на стаите за дрехи са безспорни – единственият недостатък би бил, ако не разполагате с място за такова помещение!

 

Галерия: 

Споделете тази публикация

Post Comment