Старото ново в интериора

Уют от раклата на баба

“Нищо ново под слънцето” – тази реплика всички употребяваме твърде често, а що се отнася до модата – ясно е, че там модерното днес е добре забравеното старо!

Всички признаваме, че стилът на старата селска къща с неговата лекота и простота придава една неповторимо уютна атмосфера в жилището. Но може би трябваше да нахлуе модата отвън, за да се сетим, че и нашите предци, макар по-семпло и без разточителни излишъци в сравнение с други народи, са мислили за уюта на своя дом.

Ако в текстила зад океана се предпочитат райето и карето, то нека си припомним за домашно тъканите шарки, по които етнографите ”гадаят” дали не сме първи братовчеди на инките?!  Но със закачките дотук!

Да продължим с тенденциите в интериора на дома през последните години. Няма да сгрешим, като изразим категорично, че те изразяват и едно връщане към по-прост бит, към природата, към корените….

С какво ни очарова този стил, който нека направо си наречем  “селски”, макар да има известен нюанс на неточност.

Преди всичко с оптическата лекота и натуралния уют на дървото, от което са изработени простички на вид, но удобни мебели – столове, маси, етажерки, легла, кухни… Декоративни греди, пана от дърво, подове от дърво – няма друг материал, внасящ толкова топлота и естествено звучене в атмосферата на помещенията.

По рафтчетата и по полиците в добавка към модерни аксесоари могат да греят писани грънци в тоналността на небето, тревата и слънцето, в раклата дрехите да попиват аромата на борова смола, чергата пред леглото да ни омагьосва с втъканите цветни приказки…

Особена топлота – в буквалния и преносния смисъл, внасят тъканите. Вече твърде рядко, дори по-скоро като изключение, може да се чуе някъде в някое закътано селце ритмичният припев на стан, но това всъщност не е голяма беда.

Пазарът предлага съвременни варианти на декоративен текстил, който може да замести оригиналите и също така да внесе неповторимост и самобитност в интериора на дома. На карета, на райета, с т.нар. чипровски или други шарки, а защо не и флорални мотиви… каквото и да изберете, няма да сбъркате. Тук роля играе най-вече личното ви предпочитание.

Но ако все пак пазите старата ракла с чеиза на своята баба или прабаба, няма да сбъркате като я отворите и дадете нов живот на създадените с любов и фантазия неповторими изделия. Със сигурност спомените от баба ще  заслепят всеки гост с уникалните си десени и цветове, заимствани от небесната дъга.

Снопчета билки, сухи цветя или свежи букети, потопени в стара глинена делва или медно котленце ще придадат особено очарование и неподправена романтика във всеки дом.

Споделете тази публикация