Да живееш в таванско помещение – струва ли си?

Да преодолеем със стил предизвикателствата на подпокривното пространство!

 

Жилище в подпокривно пространство на голяма сграда или усвояване на таванско помещение в къща поставят еднакво големи предизвикателства пред всички собственици, когато настъпи моментът за обзавеждането и интериорното им решение.

Големи наклони, скосени стени, често твърде малки покривни прозорци – на практика това са основните проблеми, които излизат на преден план.

Тъй като всяка монета има две страни, за доста хора покупката на мансарден апартамент е възможност за инвестиция на по-добра цена, за други – да сбъднат мечтата си да живеят в уникална атмосфера под небето и звездите.

Проектирането и обзавеждането на жилищно подпокривно пространство или таванско помещение с наклонени стени изисква доста внимание, познания и обмислени от всякакви страни идеи.

Таванско помещение

Всички сме наясно, че често наличните на пръв поглед недостатъци могат да се превърнат в оригинални ефектни решения, но е възможно и обратното – неумелото разположение на отделните елементи в обзавеждането в помещението да развалят първоначалния добър замисъл.

Таванско помещение

Особеностите, които характеризират най-общо наклонените или скосени стени във всяко подпокривно пространство или таванско помещение, е площта, която от една страна е ограничена, но от друга не е напълно изключена от използваемата площ на помещението и при правилно подреждане може дори да позволи спечелването на още допълнително място.

Таванско помещение

Както в еднофамилна къща, така и в тавански апартамент, си струва да се обърне внимание на броя и остротата на скосяванията на стените, защото всеки допълнителен наклон, освен че ще намали площта, ще причини и топлинни загуби през зимата и прекомерно прегряване през лятото, ако не е правилно изолирано и защитено от влиянието на външните атмосферни условия.

Таванско помещение

Друг важен проблем, изискващ голямо внимание, е адекватното осветление на таванското помещение, тъй като обикновено са предвидени само покривни прозорци, често твърде малки и които не дават възможност за навлизане на достатъчно естествена светлина.

Таванско помещение

Добре би било покривните прозорци да бъдат обезопасени с външни щори, които ще намалят шума, идващ от улицата и ще предпазват през лятото от прекомерно жарките слънчеви лъчи. А вътрешните щори, които са специално за покривни прозорци, ще бъдат елегантно допълнение към интериора.

При избирането на цветове за интериорната концепция на жилищното пространство под покрива е съвсем логично да се заложи на светли и свежи цветове, които да компенсират наличието на изобилна слънчева светлина.

Таванско помещение

Необходимо е да се осигури подходяща вентилация на помещенията, в частност банята, тъй като естествената висока влажност на въздуха при лоша вентилация може да доведе до проблеми с гъбички и мухъл.

Таванско помещение

Много често в подпокривните пространства – било то в апартамент или в къща, в зависимост от конструктивното решение, може да се организира дори и емпоре, достъпът до което да се осъществява с вита или права интериорна стълба, съответно изработена от метал или дърво, защото изграждане на монолитно стълбище изисква доста повече свободно пространство.

Таванско помещение

Този тип вити интериорни стълби или стълби тип „пачи крак“ са ефективно решение особено при мезонети, чието второ ниво е разположено под покрива.

Всяко жилище под покрива или таванско помещение притежава уникална атмосфера и точно скосените стени и близостта до небето ще наклонят за мнозина везните в полза на закупуване на такъв тип апартамент.

Вярно е, че подобна инвестиция изисква после твърде внимателно планиране на обзавеждането, но любителите на предизвикателства и запалените по нестандартните интериорни решения със сигурност ще получат своята възможност за творческа изява и ефектни резултати!

 

Галерия:

 

 

 

Споделете тази публикация