Пътуване във времето или интериор на апартамент в рустикален стил

Бягство от града с поглед към величествените Татри…

 

Апартамент в рустикален стил звучи доста приказно като идея, но днес дали би било актуално като тенденция? Все пак живеем в 21-ви век…

Истината е, че е напълно възможно подобно интериорно решение, а стилът има безброй фенове, независимо от това, че го смятаме едва ли не за нещо изключително древно…

Всъщност, не сме далеч от истината, тъй като този стил или поне предпоставките за създаването му, датират още от древен Рим, когато тогава така са наричали грубите каменни облицовки на фасадите на сградите – рустик.

Излъчването на камъка за масивност, сила и устойчивост е не само измамна визуалност, но и функция, която дизайнерите пренасят и в модерните времена, в които живеем днес. По принцип познатият ни рустикален стил залага на прости форми и естествени материали, заимствани от природата – камък, керамика и дърво.

„Изискана грубост” – така най-често се определя този стил на обзавеждане и интериорни решения. А заради използваните масивното натурално дърво и излъчващите хлад камъни, то рустикалният стил е подходящ предимно за извънградски къщи, вили или дори градски апартаменти и жилища, чиито собственици са фенове на характерното излъчване на този стил.

Макар и да наричаме стила още натурален, заради естествения произход на материалите, то рустикален стил не значи непременно демоде или анти-технологичен. Всички достижения на модерните технологии могат да се интегрират успешно и в съвременните жилища, стига да се прояви находчивост и доза творчество.

Точно като в интериора на този малък ваканционен апартамент, разположен в сграда с вълшебен изглед към планината, излязла сякаш от картинка в богато илюстрирана детска книжка с приказки – прекрасните Татри. Това сравнение не е никак случайно – тук в безоблачни дни слънцето със златистото си сияние облива планината, а лазурното синьо небе създава усещането за чистота и необятност…

Площта на жилището е около 50 кв.м, състои се от всекидневна с кухненски бокс, спалня, коридор, баня с WC, но притежава и едно страхотно бижу – голяма тераса. Макар този апартамент в рустикален стил да е с централно отопление, сериозен конкурент на терасата като притегателен център на интериора е камината на дърва.

Пътуване във времето може и да не се осъществи чрез интериора на това жилище, обзаведено с простички, но функционални мебели, но едно е сигурно – пълно бягство от суматохата на града, задръстванията по улиците и ежедневния стрес, който близостта на планината може успешно да излекува…

Дневната зона е с неправилна геометрична форма, но макар и малка, са обособени основните необходими функционални кътове – за отдих, за готвене и за хранене.

В дневния кът за отдих са разположени бял диван, масивна табуретка и холна бяла масичка с плот от естествено дърво. На отсрещната стена са поставени телевизор и нисък шкаф. Самата стена е облицована с дърво, а в зоната с камината на дърва – с камък. Дървените греди на тавана са характерен елемент за интериори в рустикален стил.

Кухнята е решена в бяло, а настроение и свежест придават пъстрите завеси с цветя, както и различните аксесоари, и кухненски принадлежности.

Кътът за хранене е разположен до стената в дневната и се състои от маса и столове, оцветени в бяло.

Елипсовидно огледало с рамка от ковано желязо създава илюзията за оптическо увеличаване на пространството в този кокетен апартамент в рустикален стил.

Апартаментът разполага само с една спалня, отново с неправилна форма. И тук на тавана са монтирани натурални дървени греди, подът също е от дърво – както и в цялото жилище.

В това помещение усещането за романтика и нежност са постигнати чрез използването в интериорното решение на лилав цвят за стените в различни нюанси и проявления – боя и тапети с флорални мотиви.Естествено, мебели са изработени от боядисано в бяло дърво.

Банята, макар и изпълнена в характеристиките на рустикалния стил, е оборудвана и с модерна стъклена душ-кабина.

Мебелите в банята, напълно в синхрон с цялостното обзавеждане на апартамента, са от естествено дърво, а декорацията с камък завършва облика на рустикалния й интериор.

Интериорът на този апартамент в рустикален стил може да се стори на някой прекалено „селски“, но не може да се отрече, че същевременно е много удобен и функционален, а релаксът с поглед към планината би бил повече от пълноценен!

 

Галерия:

 

Продукти в магазин Жилища:

 

Споделете тази публикация