Интериор на малка дневна зона – 19 кв.м

С вдъхновение и въображение – отличен резултат!

 

Изграждането на всеки интериор на жилище, било то апартамент, къща или вила, започва обикновено от дневната зона. О, не става въпрос за чисто ремонтните довършителни дейности, в които на преден план винаги е обзавеждането на банята, донякъде и коридорът, защото в тези помещения се случват най-прашните майсторски процеси – това е ясно на всички ни.

Става въпрос най-вече за своеобразния център на дома – дневната зона. Защото, ако се замислим, когато говорим за жилище, не си ли представяме първо точно помещението, в което органично са свързани кътовете за отдих, за готвене и хранене, съответно дневната зона с кухнята и трапезарията?

Логично е да бъде така – все пак тази част от дома е най-натоварена от ежедневното присъствие на обитателите и е необходимо да бъде добре организирана, за да бъде времето прекарано там наистина удоволствие за всички.

Малка дневна 19 кв.м

Всичко това е ясно, ясно е и че в последните 10, 20, че и повече години, дневната зона се наложи като едно общо отворено пространство, заместило някогашните отделни стаи, предназначени за хол, трапезария и кухня.

Причините за тази трайно установена тенденция са както липсата на достатъчно място в маломерните съвременни жилища, така и възможността да бъде игнорирана изолацията на обитателите, свързани с преките функции на всеки кът. Хубаво или не толкова според някои, но така членовете на семейството могат да са много повече време заедно.

Интериорът, цветовата концепция и обзавеждането на всяка дневна е като решаване на сложен ребус – кое, как, къде, колко… Едно е сигурно, че когато става въпрос за наистина малка дневна – като показаната тук, която е с площ само 19 кв.м, е необходимо да се вложат много повече усилия и въображение, за да се постигне максимален комфорт и функционалност на всички кътове.

Обикновено в малки помещение се налага правилото за светли цветове като бяло, бежово и т.н, които оптически да разширят пространството, но в този случай дизайнерите от Fabryka Projektów са заложили на различни нюанси на сиво, дървесен натюрел и декорация с червеникави тухлички, което като общ резултат създава една много приятна и по своему свежа обща картина в тази малка дневна.

Малка дневна 19 кв.м

Кухнята с Г-образна форма е с вградени уреди, решена в цветовата комбинацията от сиво и антрацит. Вградено Led-осветление подчертава геометрията на детайлите в конфигурацията.

Кътът за хранене е разположен в непосредствена близост, а визуалното обособяване на тази мини-трапезария е постигнато чрез декорация с тухлички на стената, до която е поставена масата за хранене. Над нея са поставени 3 висящи осветителни тела – пендели, които осигуряват необходимата светлина при хранене в тъмните часове на денонощието.

 

В зоната за отдих срещу ъглов диван с лежанка, отново в нюанс на сиво, е организиран ТВ-кът, а между тях са поставени две ниски масички с кръгли плотове с визия на естествено дърво. Подът е от светъл ламинат, а декоративни пана на стената, сиво-черен килим с геометрични шарки и метален цветарник със стайно растение допълват общата картина на къта за отдих в 19-те кв.м площ на тази малка дневна.

В къта за готвене подовото покритие е от керамични плочи – решение, наложило се като особено практично поради лесния начин на почистване в случай на някакво мини-бедствие при извършваните кухненски процеси. Прозорците са декорирани с дълги плътни светло сиви завеси, а окаченият таван с вградено осветление поставя визуална рамка на тази функционална и добре организирана, макар и доста малка дневна зона!

 

Галерия:

 

 

Споделете тази публикация