Сгъваемите тавански стълби – удобен път до подпокривното пространство

Общи съвети и препоръки при избор на модел, тип и размер на стълба

 

Таванското помещение на повечето къщи обикновено е място, предназначено за съхранение на стари, ненужни вещи, които периодично всички собственици качват там, защото знае ли се, все някой ден може и да потрябват… Е, вярно е, че не винаги е така и при подходящи конструктивни условия и възможност там подпокривното пространство се превръща в спалня за гости, кабинет, детска стая и т.н. необходими помещения.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Ето защо, когато се избират стълби, водещи към тавана, е необходимо да се избират варианти, които ще бъдат преди всичко безопасни, включително и дори да се използват само от време на време – при поредното „скриване“ на излишните вещи и предмети от домакинството.

Много често асоциациите с изграждането на тавански стълби се свеждат до изграждането на типични вътрешни стълби, т.е. фиксирани и масивни, но поради желанието или необходимостта да се спестят място и големи разходи, вариантът е само един – сгъваема таванска стълба! Факт е, че в последните години тези модели стълби станаха много популярни.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Те са алтернатива за помещения, чиято височина не надвишава 3,5 м и в същото време е не по-малка от 2,3 м. Максималната товароносимост на този тип тавански стълби е приблизително 150-160 кг.

Сгъваемите таванските стълби могат да бъдат плъзгащи се, дървени сгъваеми или метални стълби, тип хармоника. Дървените модели обикновено се изработват от борова дървесина.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Преди да се избере който и да е модел от сгъваемите тавански стълби, та дори и на етап проектиране на тавана на къщата, то трябва да се вземе предвид дали има достатъчно пространство за разгъване на стълбата, особено в по-малки помещения.

Необходимо е предварително да се провери дали избраният вариант няма да се сблъска със стена, преграда или друг елемент в сградата.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Таванските стълби, както дървени, така и метални, изискват достатъчно пространство, което ще позволи лесното разгъване на сегментите на стълбата. Към всеки един модел и размер се предоставят винаги необходимата информация, схеми и продуктови характеристики, с които е задължително всеки бъдещ собственик да се запознае подробно.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

На практика основните елементи на сгъваема стълба са стъпала, сгънати в кутия с капак, който е видим само от долната страна на тавана, откъм помещението, към което е предвиден отвор за монтаж на стълбата. Размерите на кутиите на различните модели стълби варират от най-малкия възможен 70х50 см  до 140х70 см, за да съответстват на всякакъв предвиден по проект отвор, но размерите на стъпалата са еднакви при всички размери тавански стълби от даден тип.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Обикновено кутиите са изработени от дървен материал, но има и изключения. Капаците на кутиите, които не са топлоизолирани, мога да са от натурален талашит или дървени, прахово боядисани в бяло. Всички изолирани капаци, които предотвратяват изтичането на топлина към необитаемите пространства на таваните, са боядисани в бял цвят.

Сгъваемите дървени тавански стълби се състоят обикновено от 3 или в някои случаи – от 4 секции.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Металните сгъваеми стълби тип „хармоника“ или наричани още тип „акордеон“, се разтварят чрез директно опъване, съобразено с височината на помещението. Изработват се от стомана и изискват по-малко пространство за разгъване от дървените стълби. И дървените, и металните тавански стълби са оборудвани с рамка и капак, който може да бъде обикновен или топлоизолиран с допълнителни изолационни елементи. Показателите на степен на топлопроводимост са различни при отделните производители и модели стълби.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Таванските сгъваеми стълби се монтират обикновено преди финалните преди довършителни работи на тавана. Монтажът е сравнително лесен, благодарение на подробните схеми, показващи отделните стъпки.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Когато на дадено таванското помещение има вариант да пребивават и деца, е необходимо и препоръчително инсталирането на балюстрада или защитна преграда. Всички производителите предлагат огромен избор от тези продукти, за да може лесно да се съобрази балюстрадата с интериорния дизайн на жилището, с цвета на подовите повърхности, стените и вратите.

При някои от моделите тавански дървени сгъваеми стълби има конструктивно приложен страничен парапет, който се сгъва заедно със стъпалата, но в някои случаи се предлага като допълнителна опция.

Металните сгъваеми стълби тип „хармоника“ са оборудвани с горни ръкохватки, но при някои производители изискването е късата страна на рамката на капака да бъде минимум 70 см. Тези ръкохватки или наричани още горни дръжки, подпомагат изкачването по стълбата в най-високата й част – качващият се по нея се изтегля нагоре към подпокривното пространство значително по-лесно. В определени случаи този елемент може да се закупи допълнително, защото не е задължителен за функционирането на стълбата.

Поради своята сегментирана структура, стълбите към тавана не се простират в права линия – сгъваемата част създава дъга във въздуха, чийто радиус определя необходимото свободно пространство под изхода към тавана. След като се разгънат, таванските стълби не трябва да са много близо до стената, тъй като това ще затрудни изкачването.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

При всеки отделен случай отворът на тавана трябва да е с подходящи размери, съответстващи на номиналните търговски размери на стълбите, които са дадени от производителя.

Разбира се, ако съществуващият отвор е твърде голям, той може да бъде намален чрез монтиране на допълнителни греди  – само странично или във всички посоки, в зависимост от необходимостта.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Ясно е, че при стоманобетонни тавани е невъзможно да се увеличи отворът, но ако се налага, може да се намали по същия начин, както при дървен таван – чрез монтиране на допълните на дървени или метални греди в краищата му.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Друг важен размер, който трябва да се вземе предвид при покупката, е височината на таванските стълби и височината на пространството, което трябва да преодолеят. Тя се измерва от тавана до пода, обикновено е от 275-280 до 320 см., но когато къщата не е още завършена, трябва да се вземе предвид и дебелината на бъдещото подово покритие, когато се избира размер на стълба.

Сгъваемите тавански стълби - удобен път към тавана

Сгъваемите тавански стълби осигуряват лесен и удобен достъп до тавана чрез своята пестяща пространство функционалност, но е от първостепенна важност да се избере подходящия вариант и размер във всеки един конкретен случай.

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация