Зониране на интериорното пространство

Разделяй и владей!

Преграда

Макар да цитираме великия Цезар, няма да завладяваме нищо повече от нещо, което си е вече наше – жилищното пространство!

Отворените едно към друго помещения отдавна превзеха съвременните архитектурни решения. Дневната зона отдавна е едно цяло пространство, само тематично разделено на функционални кътове.

Спалните също често остават без врати поради факта, че в маломерните жилища обикновено се съвместяват функциите на дневна и зона за сън. Ето защо, за да се маркира все пак местоположението на всеки кът с конкретна функция, се налага прибягването до някои хитрости. В някои случаи това просто е наложително, а в други – за по-голям интериорен ефект или впечатляваща украса.

 

Технологичните решения ще оставим на специалистите – архитекти и дизайнери, и без да имаме претенцията за изчерпателност по темата, ще посочим и покажем различни идеи, които могат да дойдат точно навреме, ако търсите такива.

Един от вариантите е чрез изграждане на оригинални арки, разделящи например дневната от трапезарията. Арката не е само елегантна конструкция, която заема място на пода, и като метод е подходящ вариант за зониране на всяка област в жилището. Но може да се създадете и комбинация от декоративни стени и арки.

Тази стил въплъщава  способността да виждаш красотата в едно цвете или в една капка роса. Основан е на използването на естествени материали за постигане на съвършена хармония със себе си и света.

Плъзгащите се врати също вършат отлична работа при зонирането на пространството и са  чудесна алтернатива на една куха преградна стена.

Друг вариант е създаването на отделни зони да се маркира чрез шкафове или етажерки – добро попадение, защото не е свързано с никакви ремонтни дейности.

Интересен декоративен акцент се получава, ако като преграда между помещенията се използват текстилни щори, тип япоска стена.

Сходна е ролята и на параваните, с тази разлика, че са мобилни и с тях може да се постига повече динамика в организацията на помещенията.

Разделете и владейте пространството, при това с бонус – ефектно и функционално интериорно решение!

Споделете тази публикация