Да живееш в малък „голям“ апартамент – само 43 кв.м!

Малко жилище с мултифункционално обзавеждане

 

Намирането на модерен функционален апартамент с достатъчно пространство и модерни съоръжения е твърде сложна задача за всички бъдещи собственици или наематели. Неслучайно, всички, които разполагат с такова жилище често се самоопределят като истински щастливци!

Малко жилище

Но за онези, които нямат друг вариант, освен да живеят в маломерен апартамент, могат винаги да открият находчиви идеи, чрез които добавят повече функционалност чрез някои интелигентни разширяващи пространството елементи в дома си.

За повечето хора, съвсем разбираемо, в жилището трябва да има спалня, кухня, всекидневна, трапезария, баня и достатъчно място за съхранение. Всички тези желания са напълно разумни, но точно те се оказват страхотно предизвикателство за дизайнерите от Meter Architects, в резултат на което намират решение много извън рамките на конвенционалното.

Малко жилище

Площта на това малко жилище, което се намира в Сингапур, е само 43 кв.м. Първоначално тук е предвидено разположението на малък кухненски бокс, баня и дневна с гардероб, която трябва да включва и място за сън.

Малко жилище

Голям плюс за малкото пространство са прозорците с изглед към града, които осигуряват на отвореното пространство много естествена светлина.

Първата стъпка, която дизайнерите правят, е отделянето на кухненския кът от останалата част на жилището чрез стъклена плъзгаща сгъваема преграда, която да изолира ароматите при готвене и същевременно да дефинира това пространство като своеобразно входно фоайе.

Следва обзавеждането на дневната-спалня, включващо проектирането на оригинална мебелна структура, която съчетава леглото за сън, диван, маса за хранене/кафе/работен кът, място за съхранение – и всичко това в съвкупност от хоризонтални равнини, но на различни височини.

Наистина невероятният скулптурен пейзаж в това малко жилище, който служи като легло, места за сядане и съхранение, изпълнен от дърво, създава илюзията, че мебелите сякаш се спускат по стената като водопад.

Мебелната композиция с мултифункционален дизайн включва множество елементи, които могат да се използват по различни начини.

В най-горната част е леглото, което е лесно достъпно чрез поредица от стъпала, а отдолу са интегрирани значително количество шкафове и чекмеджета за съхранение на лични вещи.

Към този структурен дървен пейзаж е интегриран частично тапициран кът за отдих, а от едната му страна е обособена малка масичка за кафе, която всъщност е чекмедже. Обемът под този кът за отдих също предлага място за съхранение, а стъпалата към леглото могат да се използват и като място за сядане, когато собственикът има гости.

Малко жилище

Пред къта за сядане в центъра на пространството на дневната-спалня е поставена голяма маса, която има двойна функция – на кът за хранене и на кът за работа. Дървена пейка, която обикновено стои под нея, се издърпва и използва, когато повече хора седнат край масата.

Малко жилище

През нощта скрито Led осветление подчертава очертанията на леглото и осигурява мек блясък на стаята, добавяйки уют и специална атмосфера.

Срещу леглото на стената е проектирана отново дървена ТВ-композиция, която впечатлява със своя геометричен дизайн и включва още допълнително място за съхранение.

Малко жилище

Цялата хипнотизираща мебелна скулптура в това малко жилище е оборудвана с много място за съхранение. Скрити шкафове в стълбите, големи чекмеджета, изкусно поставени под леглото, вградени секции за съхранение под телевизора – всичко това функционира като интелигентно помещение за съхранение. Всъщност има и още – при повдигане на леглото се оказва, че отдолу е скрит и малък склад.

За да се предотврати визуална бъркотия от смесица на цветове в такова малко пространство, в дизайна на обзавеждането е използван дървен материал в същия нюанс като ламинирания паркет на пода. Точно това решение създава впечатлението, че мебелите са всъщност едно цяло – оригинална скулптура, изработена от цяло парче дърво!

Малко жилище

Всичко, което представя това малко жилище, доказва, че дизайнерите са заложили на прагматични, но надхвърлящи конвенционалното възприемане на функционалността подходи и решения. И най-важното – че с оригинални дизайнерски допълнения и умно планиране на пространството собствениците на всяко малко жилище ще се радват също на добър домашен комфорт и уют.

 

Галерия:

 

 

Споделете тази публикация