Камина или печка на дърва – изкушение, на което не може да се устои!

С топлина в сърцето и душата през дългите зимни нощи…

 

Как да отопляваме къщата си?

Този въпрос си задават всички собственици на нови къщи и вили, особено когато лятото вече преваля и есента в пълната си прелест, цветове и аромати неусетно се настани навън… И макар месец септември обикновено да ни глези с високи температури и усмихнато слънце, всичко напомня, че новият отоплителен сезон е все по-близо…

Печка на дърва

Факт е, че отоплението на къщата е добре да се заложи още на етап проектиране на сградата, но понякога плановете и желанията на собствениците се променят „в движение“…

Печка на дърва

Естествено, когато става въпрос за отопление, всички се опитваме да намерим най-рентабилния начин за осигуряване на комфорт и уютна атмосфера в домовете си – в зависимост от предпочитанията и възможностите си.

Печка на дърва

За собствениците на къщи това е сериозно предизвикателство и задача с много отговори, зависещи от каква е големината на къщата, кога е построена, има ли поставена топлоизолация и т.н.

Като се добави и идеята за камина в дневната, за която мечтаят много хора, нещата стават все по-сложни… или не съвсем?

Печка на дърва

Отоплението с дърва има много предимства, съответно и недостатъци, но няма друга форма на отопление, която да създава толкова уют с неподражаемата игра на танцуващи огнени пламъци, укротени в камерата на камината.

Печка на дърва

Понякога идеята за камина с вградена горивна камера по ред причини не може да се осъществи – няма достатъчно място или пък сградата е вече готова и няма как конструктивно да бъде вградена.

Но алтернатива има и това са свободно стоящите камини, които често наричаме печки на дърва. Това не е съвсем случайно, защото обикновено под камина си представяме традиционното огнище с открита или закрита камера.

Камина

Самостоятелно стоящите камини или печки на дърва функционират по абсолютно същия начин както и тези с вградени в стената камери. Аналогично се предлагат модели с или без водна риза.

Камина на дърва

Удобството идва от това, че могат да се разположат в желана позиция в помещението – е, все пак, изводите на комин поставят някакви ограничения…

Такъв тип камини имат редица предимства освен начина на поставяне – лесен монтаж, загряват бързо помещенията, не са зависими от източници на електрически ток. Но има и необходимост от осигуряване на подходящи дърва за горене, редовно почистване и на камината, и на комина.

Печка на дърва

На пазара се предлагат различни по стил камини или печки на дърва – както в ретро рустикален стил, така и елегантни модерни варианти с изчистени форми и семпъл дизайн, вписващ се успешно в актуалния минималистичен стил на обзавеждане.

Камина на дърва

Камините или печки на дърва се изработват както от стомана, така и изцяло от чугун, като чугунените модели са обикновено в рустикален стил.

Печка на дърва

Според размерите си могат да бъдат както много компактни, особено ако ще се използват като допълващ източник на отопление, така и много по-внушителни.

Всяка камина или печка на дърва разполага с горна плоча, а някои модели и с ниша, която може да се използва за приготвяне на чай да речем, или бързо подгряване на ястие в подходящ съд.

Да, съществуват и комбинирани варианти на печка на дърва с фурна, но това е лек компромис – според кулинарните корифеи същинските готварски печки приготвят по неповторим начин всяко ястие, било то нещо на фурна или в къкреща апетитно тенджера..

Печка на дърва

За готварска печка на дърва вече трябва внимателно да се обмисли къде ще бъде разположена в къта за готвене, защото размерите го изискват. А ако се търси вариант на цялостно отопление на сградата на твърдо гориво, то препоръчително е изборът да бъде модел с т.нар. водна риза.

Печка на дърва

Без претенции за изчерпателност и максимална точност, можем само да подскажем, че размерите на дадено помещение определят и необходимата мощност на съответната печка на дърва, било то готварска или камина в сух вариант – приблизително и условно от 45 до 60 W за 1 кубичен метър от съответна стая при добре топлоизолирана сграда. Цифрите нарастват, ако не е поставяна външна фасадна изолация.

Камина

При моделите с водна риза нещата са доста по-сложни и тук трябва да се потърси мнение на специалисти, защото особеностите са доста повече – колко и какви радиатори ще се монтират, колко са помещенията, ще се захранва ли бойлер за топла вода и т.н.

Печка на дърва

Във всички случаи едно е повече от ясно – всяка камина или печка на дърва създава уют и дарява топлина не само на сърцето, но и на душата!

 

Галерия:

 

Камини и горивни камери в магазин Жилища…

……………….

Споделете тази публикация