Интериорните стълби – дизайн, функция и естетика

Стълба към небето… или просто към горния етаж!

 

Стъпка по стъпка нагоре… към успеха, към небето или просто към горния етаж? Леката ни закачка с препратката към легендарната песен на Лед Цепелин всъщност не е лишена съвсем от смисъл – всяка стълба, било то интериорна или външна, води нагоре, нагоре или надолу… Е, може и да не стига до небето, но посоката е същата!

интериорни стълби

Стълбите безспорно са изключително важен архитектурен елемент. Те са не само вид път, който е връзката между нивата на дадена сграда, но и важна, както и ефектна декоративна част от интериорната й концепция.

интериорни стълби

Неслучайно стълбите са често и обект на изобразителното изкуство, но по-скоро се използват като елемент, чрез който да се оказва художествено въздействие върху средата, както и активен участник в изграждане на интериора.

интериорни стълби

Видът и размера на всяка интериорна стълба се определя още на етап проектиране на къщата – къде ще бъдат разположени стъпалата, каква ще бъде тяхната форма, от какъв материал ще бъдат изградени. Благодарение на това интериорът ще бъде не само функционален, но и хармоничен.

интериорни стълби

Основно можем да разделим интериорните стълби на прави, двураменни – Г-образни, трираменни – П-образни, спираловидни или вити стълби, и стълби с конзолни стъпала (летящи).

интериорни стълби

Един от най-често избираните дизайни на стълби са тези с плътни стъпала, изградени със  стоманобетонна конструкция, и ажурни парапети. Това решение е не само безопасно и удобно, но и стилно. В този случай е въпрос на предпочитание с какъв материал ще бъдат облицовани стъпалата – дърво или камък?

интериорни стълби

Стълбите с дървено покритие на стъпалата са не само класически избор, но са и много красиви. Те перфектно хармонизират с дървен под, придават на интериора уют и са изключително универсални – прилягат на почти всеки стил на подреждане.

интериорни стълби

Дизайнерите съветват да се избират покрития от твърда дървесина като дъб и бук или  екзотични видове като махагон и венге. Многопластовата дървесина е особено предпочитана, защото е по-устойчива на влага и изкривяване от масивното дърво.

интериорни стълби

Интериорни стълби, чиито стъпала са облицовани с камък, се считат за доста луксозен избор, а най-предпочитаните материали са мрамор и гранит.

интериорни стълби

Не е никак изненадващо – това са не само изключително красиви материали с естествен произход, но и устойчиви на механични повреди. Лек превес може да се отдаде на гранита, който е по-твърд и по-устойчив на петна от мрамора. Предимството на гранита е и широката гама от цветове – като се започне от бяло и черно, преминава през сиво и бежово, завършва със зелено, синьо или фино розово.

интериорни стълби

Най-големият недостатък на стълбите с каменните стъпала е, разбира се, високата цена. Освен това камъкът е много тежък и студен на допир – за любителите на създаващите топлина и уют облицовки като дървото този вариант автоматично отпада…

интериорни стълби

Освен традиционните монолитни с бетонна основа вътрешни стълби, все повече популярност в съвременните модерни интериори набират популярност стълбите с леки конструкции, независимо дали са от дърво, метал, стъкло или комбинация между тях.

интериорни стълби

Голямото предимство на този тип стълби е фината им елегантна форма, която не „превзема“ жилищното пространство и не блокира светлината.

интериорни стълби

Някои собственици предпочитат традиционните дървени стъпала, други избират оригинални елементи, изработени от дебело закалено стъкло. И в двата случая стъпалата могат да изглеждат изключително дизайнерски – всичко, което е необходимо да се добави, е минималистичен парапет, интересно LED осветление и стълбите започват да приличат на забележително произведение на съвременното изкуство.

Няма как да не отбележим, че стъклените стъпала имат един основен недостатък – те са трудни за поддържане в изряден вид.

Стълбите с конзолни самоносещи стъпала, наричани още „плаващи“ или „летящи“, се отличават с атрактивен модерен дизайн и съчетават възможности  за употреба на всички материали. Характерната им конструкция е дело на сериозна инженерна мисъл, познания и изчисления, но не може да се отрече, че изглеждат изключително ефектно и придават уникалност на интериорното решение.

Има варианти на такива стълби и без парапет, но с цел безопасност може да се заложи на стъклени парапети, които няма ни най-малко да променят усещането за лекота и въздушност на конструкцията. Особено подходящи са за офиси или жилища, решени в стил „хай-тек“ или „минимализъм“.

Всичко, което споменахме по-горе, се отнася най-вече за интериорни стълби, при които пространството и неговото пестене не са на дневен ред!

Ако целта е спестяване на всеки сантиметър при изграждане на интериора на къща или мезонет, където е трудно да се постави едно- или двураменно стълбище, то логично на преден план излизат спираловидните или вити интериорни стълби.

Техният ход или движението по тях става в кръг, а стъпалата имат формата на клинове, които се свързват с централно разположения полюс. Най-често са с централно носещо ядро – колона от метал и стъпала от  метал, дърво, камък или стъкло.

Стъпалата балансират върху дискретната метална конструкция, която се поддържа от ажурен парапет. Макар и често изработени от сглобяеми елементи, стълбите са стабилни, а модулната система дава възможност за гъвкавост при определяне на необходимата височина.

Това е удобно и ефективно решение, което е идеално за малки къщи или мезонети. Витите или спираловидни стълби могат да се изработват и по индивидуална поръчка от специализирани фирми, съобразно конкретните изисквания на собствениците и пространството, с което разполагат.

Но могат да се купят и в готов вид – на пазара се предлагат различни варианти като диаметър, височина и цветови решения. Е, разбира се, въпреки останалите си добри характерни черти, спираловидните  или както обичайно ги наричаме – вити, стълби имат и недостатък – могат да бъдат и доста стръмни, което изисква особено внимание и предпазливост при използването им.

Това най-вече се отнася за интериорните стълби тип „пачи крак“. Не е съвсем ясно откъде идва наименованието им, но у нас са популярни като такива. Тези стълби са изключително подходящи за жилищни пространства, където трябва да се преодолее една етажна височина, а мястото за хоризонтално разположение е много малко.

Икономичността  в геометрията на конструкцията е постигната с голямото хоризонтално застъпване на стъпалата. Стъпалата са с нормална височина и брой, но ъгълът на наклона се увеличава почти двойно. Те са стабилни и устойчиви, но като недостатък можем да определим изкачването или слизането по тях с по-голям багаж.

Стълбите тип „пачи крак“ могат също да се закупят в готов вариант и при това в голямо разнообразие като дизайн, цветове, материали и размери, съобразени с изискванията на конкретно пространството. Често е възможно да се добавят според желанието на бъдещите собственици и допълнителни парапети или още стъпала.

Интериорните стълби са не само необходимост, чиято основна функция е да осъществяват комуникацията между две нива в къщата или жилището. Те са и елемент с важен декоративен характер, оказващ силно въздействие върху интериорното пространство. Съчетаването на дизайн, функция и естетика по най-добрия начин ще има само един резултат – отличен!

 

Галерия:

 

Продукти в магазин Жилища:

 

 

 

Споделете тази публикация