Класически камини

Камината – традиция  в развитие

 

Класическите камини се изграждат от редица материали, но на първо място стоят два от тях: мрамор и дърво.

Мраморът се е наложил като символ на лукс и стил. Този материал е особено предпочитан, тъй като с повърхностния си релеф и различни декоративни мотиви могат да се пресъздадат различни архитектурни стилове, вдъхновени от миналото. Естетическите качества на мрамора се използват и при камините в модерен стил, като особено предпочитание се отдава на травертина.

Сред цветовете най-вече се използват червеникавия, кафеникав, смарагдовозелен и бял мрамор.

Другият предпочитан материал при изграждането на класически камини е дървото. То обаче поради характерните си особености трябва да бъде подложено на специална обработка, за да се стигне до степен на негоримост и да не се възпламенява от горящия в камината огън. Ето защо дървото се използва предимно за външни облицовки на камините. Най-често приложение намират дървени панели за облицовка на лицето на камината. Друго, по-класическо приложение на дървото, е чрез обрамчване на отвора на камината с дървени лайсни.

Понякога, за да се придаде рустикална нотка на дизайна, дървото се употребява във формата на напречна дъска или греда, понякога допълнена от странични колони.

Освен мрамор и дърво, много разпространен и използван материал са декоративните тухлички. При това различните видове тухли създават съвсем различен облик на камината. Така например, ръчно произведените тухли придават рустикален вид на камината, промишлено произведените създават много по-елегантен и луксозен вид, а белите тухлички носят духа на средиземноморието.

Мраморът се е наложил като символ на лукс и стил

 

Класически камини

Класическият стил се възприема преди всичко като традиционно представяне, защото заема декоративни мотиви от архитектурата в миналото. Пример за това е богатото декориране на рамката на камината.

Класическите камини най-често са частично или изцяло вградени в стената. При модерните модели на този тип камини украсяването е оскъдно, почти сведено до минимум поради наложените съвременни тенденции за изчистени линии и форми. Понякога рамките на камините са изработени от гипсови форми или резбовано дърво.

Традиционно  класическите камини горят с естествени дървени цепеници, които се подреждат така, че пламъкът да получава достатъчно кислород.

Днес при смесването и преплитане на различни стилове, това не е задължително условие.

 

Ако камината е зидана с открито огнище, задължително отвън се измазва с гипс, за да се омекотят ръбовете и да се придаде цялостен завършен облик. Такива камини са издържани изцяло в бяло.

Споделете тази публикация