Модерните камини

Камината – традиция  в развитие

Камината - от обикновено огнище до ултрамодерна форма

Ключов елемент в развитието на човечеството безспорно е откритието на огъня…
Използването му довежда до технологичен напредък и подобряването в качеството на живота във всички познати измерения. В хода на времето камината претърпява много метаморфози – от обикновено огнище до ултрамодерни модели като форма и приложение. Въпреки нестандартните й адаптации към променящите се социални нрави и непрекъснато растящия технически прогрес, камината остава предпочитано присъствие в съвременното жилище.

Днес тя се разглежда по-скоро като интериорен елемент на жилището, отколкото като основен начин за отопление поради наличието на много нови форми, методи и източници на топлина в дома. И въпреки това, камината продължава да се свързва с идеята за традиционното жилище. Ако разглеждаме дома като цялостен организъм, то камината е важен орган от  функционирането му, придавайки на жилището необичаен уют и гостоприемство. Днес камината повече от всякога принадлежи към перфектната жилищна обстановка.

Различните типове камини показват историческото развитие както на естетиката, така и на начините на използване на камините. Това е едно своеобразно пътешествие във времето от момента, когато камината се е използвала единствено за готвене, до съвременността, когато има силата повече на психологически компонент.
Основните типове камини според характерните елементи на дизайна са: модерни, традиционни (класически), рустикални и външни (открити).

Модерният стил отговаря отлично на тенденциите в съвременната архитектура

 

Модерните камини

Модерният стил отговаря отлично на тенденциите в съвременната вътрешна архитектура, която се отличава с определена семплост, базирана на опростени форми с чисти линии. Ето защо, модерната камина  е функционална, практична и често редуцирана до своите основополагащи елементи. При избора на материалите цари абсолютна свобода, така че крайният резултат в повечето случаи зависи от формалната композиция, която е избрал даден дизайнер.

Влиянието на съвременния минимализъм дава отражение и върху дизайна на камините. Прототип на минималистичен модел камина е този, при който единственият видим елемент е отвора на камината за огъня, заобиколен от прости геометрични форми. Зад тях е скрита цялата функционираща система на работа на камината.

 

Друга тенденция при модерните камини се явява противоположната крайност – максимализмът. При камините това води до нови, креативни интерпретации на класическите модели. Тези иновации са вдъхновени от жилищната среда, която е претоварена с многобройни декоративни обекти с различен произход.
През последните десетилетия естетическите тенденции следват именно тези насоки.

При дизайна на модерните камини често се търси предимно полезността, поради което могат да се видят в максимална близост ниши, конзоли и рафтове.

 В различни случаи се добавят материали като дялан камък и метал.

Най-новите тенденции във вътрешната архитектура са камините от полиран камък като мрамор, което позволява на този елемент да се придаде нова интерпретация и естетика. В различни случаи се добавят материали като дялан камък и метал. Необходимо е да се отбележи, че методът става все по-предпочитан като най-често се използва чугун, неръждаема стомана и мед.

Камината днес е не само измерение за лукс, а елемент на традиционното жилище, експониран през призмата на съвременността.

Споделете тази публикация