Кокетна кухня с присъединен балкон

Когато една мечта се сбъдне… с повече въображение и помощ от приятел!

Интериорен проект на кухня с присъединен балкон в бяло, дърво и ярки акценти

 

Всички имаме мечти, които рано или късно се надяваме да се сбъднат… А мечтите, свързани с кухнята, преобладават изключително често в съзнанието на по-нежната половина ( и по-красива, нали?) на човечеството.

Кухня с присъединен балкон и ярки акценти

Почти сме убедени, че всяка дама си представя своята кухня като просторна, красива, кокетна и функционална, но понякога в живота това не винаги се случва на практика. Твърде много ограничения налага липсата на достатъчно пространство в модерните ни маломерни жилища, независимо дали са ново или старо строителство – тук няма място за никакъв спор и контра аргументи, нали?

А когато кухнята е малка, то по някакъв начин се търси вариант тя да „порасне“ – визуално или практически, има много варианти, но в нашия случай кухнята пораства и се превръща в… кухня с присъединен балкон!

Кухня с присъединен балкон и ярки акценти

А как се случва всичко това, ни довери от „кухнята“ на своята професионална работа инж. Яна Мечкарова от студио „Кала Дизайн“:

„Когато кухнята е малка… посягаме към терасата и като много други българи я „усвояваме“! Да! Това е нещо, което всъщност не поддържам като концепция за решаване на проблема с ограниченото пространство.

Честно казано, направо се вбесявам, когато видя жилище без балкон. Е, 70% от „панелките“ в България са с остъклени, усвоени или преработени балкони, и ето че и аз трябваше да направя това по желание на клиентите си в челен сблъсък с всички закони на архитектурата.

Всъщност, доста се замислих как да направя тази кухня с присъединен балкон така,че да не отнема ни най-малко светлината и простора в помещението…

Така, размишлявайки по темата, стигнах до идеята за панорамната гледка през балкона, която трябва да запазя.

Сложих плот пред прозореца и бар столове, с което подсигурих посоката на погледа. Стилът, в който изградих интериора на тази кухня с присъединен балкон, ми позволи да използвам много светли цветове и ярки десени на дамаските.

Дребните флорални мотиви по романтичната завеса ме провокираха да я превърна в импровизирана рамка на най-добрата картина в кухнята, а именно – гледката навън.

Разпределението в преработения балкон разшири зоната за почивка и хранене, а това  компенсира най-добре липсата на място.

Кухня с присъединен балкон и ярки акценти

На гърба на ъгловия кухненски диван откъм прозореца поставих плитък отворен шкаф с рафтове за пакетирани храни, подправки, купи с плодове или дребни аксесоари.

В двата края на балкона проектирах шкафове, които направиха доста убедително продължение на кухнята и увеличиха площта за съхранение. Над зоните за сядане добавих още осветление така, че малката кухня да не изглежда тъмна дори вечер.

За подова настилка и стенно покритие в кухнята с присъединен балкон избрах висококачествен гранитогрес, който освен декоративна, играе и голяма защитна роля. Панелното жилище беше неизмазано, с лоши, напукани и доста криви стени. Плочките внесоха уют и направиха повърхностите на стените приятни на допир и визия.

Собствениците искаха да експериментират с жилището си и ето как успяха да постигнат оптимален комфорт в 10-те квадрата, с които разполагаха в зоната за готвене и хранене.

Белите гланцови врати на мебелите помогнаха помещението буквално да се „озари“ и освети. Ярко червените аксесоари, които бяха налични предварително, ме вдъхновиха за свежия колорит и смелото цветово решение, което сбъдна в крайна сметка една мечта!“

А нали всички знаем, че мечтите все пак се сбъдват – ако повярваш във въображението и се довериш на правилната преценка на специалисти в интериорния дизайн!

Галерия:

 

За контакти:

гр. София
ул. Кутловица, №41,+359 888 780 852

 

Споделете тази публикация