Когато ограничената площ не е недостатък…

Интериорен проект на малка кухня – 5.60 кв.м

 

Със сигурност веднага – и с право, ще ни упрекнете, че ограниченията не са особено приятно нещо, още повече, когато става въпрос за жилищна площ! Така е, в голямо по размери жилище лесно се намира място за всичко, което виждаме в мечтите си – предизвикателство е да го направим, когато пространството е малко!

Проект на малка кухня с площ 5.60 кв.м

Необходими са голям организаторски талант и хитри приумици, за да събереш всичко необходимо, а  двойно по-голяма доза творчество, когато става въпрос за кухнята!

А малките кухни са вече повече от големите в архитектурните проекти на съвременните жилища и мнозина са попадали в ситуация: „как, къде, по какъв начин…“ да подредим новото си миниатюрно кухненско царство?!

Бяло, дървесен фурнир и пролетно зелени акценти

Начини все пак се намират и точно такъв един казус са решили успешно дизайнерите от студио „Адоро Дизайн“, а как се е случило, разказват самите те:

„Решихме да споделим с вас един наглед „невзрачен и дребен“ интериорен проект, с който се сблъскахме преди известно време.

Мобилен (сгъваем) бар-плот

„Дребен и невзрачен“, защото става дума за интериорен дизайн на преходна кухня с площ само 5,60 кв. м., в която трябваше да се поместят доста уреди и да има място за съхранение на всички  кухненски принадлежности, така необходими на всяко домакинство.

При разпределението на обзавеждането на тази кухня се наложи да  решаваме сериозна пространствена задача. Уредите, които трябваше да се вградят, бяха: пералня, миялна машина, фурна и хладилник.

Висок шкаф за кухненски аксесоари и съдове

След като намерихме все пак  начин да ги наредим, единственото място за съхранение в долния кухненски ред, което остана свободно, бе едно чекмедже под фурната и мястото под мивката, където допълнително трябваше да поставим кошче за отпадъци и малък бойлер.

За да увеличим местата за съхранение, проектирахме висок до тавана многофункционален шкаф на срещуположната стена, който да събере останалите вещи.

За по-удобно преминаване през помещението и за пестене на място направихме двете врати на кухнята плъзгащи, а едната и светлопропусклива.

Malka-kuhnia-Adoro-5

Преди да започнем още работа по интериорния проект, клиентът ни сподели, че си мечтае и за малък барплот за хапване на крак.

Така проектирахме и сгъваем бар-плот пред прозореца. Зад кухненския гръб остана малко празно пространство, което използвахме за осветена ниша за подправки и малък шкаф за хляб под нея.

Дори и столът може да се "скрие"...

Тъй като сградата е строена преди много, много години, подменихме инсталациите в кухнята изцяло.

Аранжировка на помещението

За да постигнем колкото се може по-свеж и ефектен дизайн за малкото помещение, използвахме светли и неангажиращи цветове и декори. Цветовото решение е в бяло, пастелен дървесен фурнир за част от мебелите и пролетно зелено като акцент.“

 

Галерия:

 

 

За контакти:

АДОРО ДИЗАЙН ЕООД
гр. Варна 9010, ул. Зора 6, партер
0878 813 537, 052 71 30 06
Венци Иванов – интериорен дизайнер – v.ivanov@adorodesign.org
Юлиан Георгиев – 3D дизайнер – y.georgiev@adorodesign.org

www.adorodesign.org

 

Споделете тази публикация

Post Comment