Минимализъм по японски

Баланс между обеми и материали в модерно жилище

Съвременният интериорен дизайн, който като цяло отдава предпочитание на минималистичния стил, не винаги на пръв поглед създава усещане за уют и комфорт в модерното жилище.

Още повече, когато сред използваните средства преобладават студени цветове и открити тухлени стени, но само на пръв поглед!

Защото всичко се свежда до постигането на баланс – между форми,  обеми, материали и декорация.

Как това се случва, можем да видим в едно модерно съвременно японско жилище, чийто автори са дизайнерите от студио Fertility Design.

Ефектът на комфорт е значителен, но след цялостното възприемане на интериорната картина.

Жилището е представено чрез дневна зона, трапезария с функция и на работен кабинет, антре и спалня.

Противопоставянето на топло и студено, строгост и уют се проследява по цялата линия на жилищната концепция.

В хола, на стената с цвят на хладен сив бетон е заложено като противодействие  присъствието на мека мебел в цвят на мляко с кафе и ултра пухкав килим, който всеки с нетърпение би поискал да усети под босите си крака.

Стари дървени куфари заместват традиционната холна масичка, изпълнявайки успешно няколко функции – допълнителен полезен обем за съхраняване на вещи,  удобно сервиране на напитки, а и на поставка за преносим компютър.

Усещане за топлина внася и подът от дърво, на който в интериорния дуел се противопоставят огледалните врати на големия вграден гардероб, който е намерил точно тук своето място, защото в апартамента няма ясно обособена входна зона.

Телевизорът е окачен на бяла стена от гипсокартон над невисок дървен подиум, а ниската ниша отдолу е също декорирана с огледало.

На балкона, до който има непосредствен излаз от хола, е поставен  модерен люлеещ се стол – удобно местенце за почивка на свеж въздух и кратко докосване на природата.

Облицовката на пода на балкона също е с дърво и създава усещането за непрекъснатост на дневното жилищно пространство.

Естественото дърво присъства в интериора на всички помещения в минимално декорирания апартамент, за да внесе повече топлина и уют.

В трапезарията, която се използва и като работен кабинет, дървена облицовка е поставена на част от стените, а останалата част е от боядисан в бяло открит тухлен зид.

Мебелите – рафтове, полици и масата, също са от дърво. Цветен акцент в пастелната картина внасят червените декоративни възглавнички и живото стайно растение.

Система плъзгащи врати открива и скрива декоративна ниша с полици за книги, както и входа към спалнята.

Бяло и различни дървесни нюанси рамкират спалнята, а интерес предизвиква кътът за тоалетка, оформен от каменна полица и високо огледало.

Семпло, но елегантно жилище, в което уместният баланс между обеми и материали, е ефектно постигнат!

Галерия:

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment