Дървото като синоним на уют и атрактивна хармония

25 интериора с акцент върху дървото

 

В съвременното жилище като основен стил, ако може да се определи така, се налага елегантната функционалност. Класически и модернистични, екстравагантни и опростени форми съжителстват безпроблемно като отражение на динамиката в нашия забързан свят.

Но онзи единствен материал, който никога не е излизал от полезрението на интериорните дизайнери и няма еквикавалент в жилищното обзавеждане, който да дарява така ефективно като него уют и топлина, е дървото – естественото или успешните му емитации.

А точно предимствата му като интериорен елемент и предпочитанието му налагат разработването и употребата на заместители на този природен продукт със забележителни качества и характеристики.

Дървото създава уникален микроклимат в жилището, внасяйки топлина в иначе хладната смесица от бетон, стъкло, камък и лакирани повърхности на мебелите.

Освен традиционно като парапети на стълбища и лоджиите, дървото е пренесено активно в дневното пространство – като вертикална облицовка по стените, врати и прозорци, нейната хоризонтална проекция по подовете, като декоративни греди по таваните и разбира се, в пълно или частично влагане при изработването на мебелите.

Поддатливо на обработка и красиво дори в естествения си вид, дървото е и  любим материал за изящни предмети – дърворезби, малка пластика, рамки и др.

Заради фактът, че естественото дърво никога не е слизало от интериорната сцена, то понякога присъствието му в жилището се счита за банално и прекалено често ескплоатирано като стил за обзавеждане.

Но съчетано със съответните мебели, интериорен текстил, аксесоари и декорация, то може  да допринесе за семпло, модерно или старинно звучене на дома.

Възможностите и предимствата на дървото са просто неизчерпаем източник на творческо вдъхновение и реализация на различни идеи, водещи до персонализиране и индивидуалност на едно жилище. Но тъмно или светло дърво е за предпочитане?


Светлото дърво освежава изключително много жилищното пространство. С помощта на светла дървена настилка или мебели от светло дърво оптически се увеличава помещението, то изглежда по-просторно и свежо.

Така се придава спретнат и семпъл, но изключително приятен и уютен вид на атмосферата в дома.

Тъмното дърво е малко по-студено като визия, но носител на също толкова топла енергия. Много хора разчитат изцяло на аранжиране с тъмно дърво, за да постигнат малко по-старинно звучене на интериора в жилището си.

Тъмния цвят на дървото в комбинация с по-масивни мебели, орнаментирани с изящна дърворезба, тежки скринове, пищни декорации, наистина създават препратка към интериорни решения няколко века назад във времето.

Най-сполучливата комбинация и особено актуална днес, е съчетанието на тъмно със светло дърво. Така успешно се съчетават в едно семплият изчистен вид с тъмните краски на старинни декорации. Без да се губи от топлината на дървения материал,  жилището изглежда изключително кокетно, изчистено и модерно.

За да заредите дома си с романтично излъчване, да го превърнете в топло, уютно и приветливо място, не пестете дървото. То винаги е печеливша карта в сложната игра на интериорните решения.

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment