Осветлeнието в интериора

Светлина и сенки – игра с фантастични възможности.

Осветлението в дома е един от най-важните фактори при оформянето на дизайна на жилището. Играта светлина – сянка и ефектите, които се постигат посредством комбинирането на различни осветителни тела могат да бъдат по-силни дори от ефекта на самото обзавеждане.

Когато говорим за интериор, повечето от нас го асоциират най-вече с мебели, декорация, цетовете на стените и завесите, но не винаги с една от най-важните му елементи, а именно – осветлението.

Осветлението в интериора

Осветлението в интериора - в нишата и централно на масата

То е от екзистенциална важност, ако искате домът ви да е неповторим. Всичко зависи от правилния подход и избор на осветителни тела. А той е обусловен и от стила, в който е изпълнено обзавеждането на помещенията.

Осветлението в интериора Осветлението в интериора

В зависимост от търсения ефект, съществуват много различни и интересни начини към избора на място на осветителното тяло. Най-стандартният е централното осветление, при което осветителното тяло е поставено в средата на тавана и осветява стаята равномерно. Такова осветление е подходящо за всяка една от стаите като най-често срещано е в дневната. Но един източник на светлина не винаги е достатъчнo, затова например в работния кабинет или кухнята се налага поставянето на локално, допълнително осветление.

Лампион в ъгъла Централно осветление над масата и лунички на тавана

Когато говорим за поставянето на осветително тяло – има възможност за различни допълнителни ефекти. Осветителното тяло може да бъде едно или съставено от няколко части, които могат да бъдат включвани от самостоятелни ключове. Сравнително ново решение е поставянето на ключ, който равномерно намалява – увеличава силата на светлината.

Друг модернистичен вариант е комбинация от неонови тръбички и обикновени крушки, аранжирани в оригинална форма..

Осветлението в интериора По-големи луни

Неоновите тръбички са много ярки не е добре да се поставят на централно място. А крушките с помощта на малко тел може да се превърнат в кълбо от преплетени жици и светлина, което да огрява като истинско слънце в помещението.
Разбира се, настолните лампи с абажур и класическите полилеи в стил art nouveau са класика.

 

Много актуални са и лампи с рисувани абажури, най-вече абстрактни образи, които придават особена артистичност на атмосферата в помещението.

Лунички над барплота

Само не забравяйте, че изкуственото осветление в дома може както да подчертае някой ефект в интериора, така и
натрапчиво да покаже някой дефект… Затова трябва много внимателно да се подхожда към избора на място и вид осветително тяло. Никога не е излишен и съвета на професионален дизайнер.

Споделете тази публикация