Интериорно осветление – основни тенденции

Осветителни тела – за ефектен интериорен спектакъл

Играта на светлини и сенки трансформира със силното си въздействие сцената на домашния интериор. Различните по форма и функционално предназначение осветителни тела и тяхното правилно използване предопределят ефективността на голяма част от дейностите в ежедневието.

Съвременният креативен подход при създаване на дизайна на осветителните тела залага предимно на  индивидуалния ефект в атмосферата на конкретно помещение.
Забелязват се няколко основни тенденции при проектирането и изпълнение на осветителни тела – минимализъм, ретро, еклектична и индустриална.

Минимализъм
Семплост и стабилност са отличителните белези на стила, в който малкото е много. В една стая лампата е ключова фигура от интериорната пространствена композиция – колкото по-малко са мебелите, толкова повече акцентът пада върху отделните детайли.

Ретро
Оригинални и цветни решения се забелязват при този стил, където може да се стигне до крайност, без да се премине границата на позволеното. В обзаведено в ретро стил помещение лампата може да бъде главно действащо лице независимо дали е антикварна или съвременно производство – важното е да притежава индивидуалност.

Индустриален дизайн
Сила и технология са двете линии на стила, където фабрични елементи придават специфична индивидуалност. В своеобразната асоциация с промишлени помещения, лампата показва директно линиите и материалите, от които е изработена. Този тип продукти особено импонират на хай-тек стила на обзавеждане на жилища. Подходящи са също и за просторни помещения, конферентни зали, трапезарии, антрета.

Еклектичен стил
Подвижност, променливост, спонтанност маркират основните линии в този стил, който подсказва, че всичко си струва да бъде комбинирано, стига да не се стига до забраненото като естетическо възприятие. В помещение, изпълнено според еклектичен стил лампата може да бъде декорирана в силни или меки цветове, със сложни или опростени форми, изработена от естествени или индустриални материали. Всичко си струва, стига да хармонизира с интериора и декорацията на помещението.

Идеалният стил на осветление се постига, когато в зависимост от функционалното си предназначение, осветителните тела изпълняват поверената им роля.

Перфектна е комбинацията от основно осветително тяло и помощни тела с насочена конкретно светлина – аплици, настолни лампи, лампи на стойка и таванни полилеи са действащите герои от ефектния светлинен спектакъл.

Споделете тази публикация