Как класиката се срещна с модерното настояще…

Интериорен проект на апартамент в центъра на гр. Пловдив

 

„В Пловдив, във града вековен,
там далеч, там далеч…“

Някак съвсем естество рефренът на тази любима на мнозина песен „Малка балада за Пловдив“ на Васил Найденов зазвуча в мислите ни като нетърсен, но като съвсем логичен фон в момента, когато този интериорен проект предстоеше да бъде представен тук.

Да, вярно, асоциацията е близка, защото апартаментът се намира в Града на тепетата, вярно е също, че може би само ние сме усетили в началото полъха на вековното минало и дълбоко пазени традиции на богатия на история и тайни прекрасен наш град, но се надяваме, че в края на статията и вие ще бъдете на нашето мнение!

Единственото, с което не сме съгласни е, че Пловдив е далеч, защото е почти в центъра на Южна България, но все пак всичко зависи от гледната точка, нали?

Закачките настрани, но как великолепието на миналото се среща с модерната практичност на настоящето ни разказаха авторите на проекта дизайнерите от студио „Kala Design“ – инж. Яна Мечкарова и Евгени Танов.

„Апартаментът е тристаен и се намира в подножието на стария град в Пловдив, близо до централния площад и недалеч от емблематичния хотел „Тримонциум“.

Проектирахме го като ваканционен апартамент на голяма аристократична фамилия с пловдивски корени. Собственичката искаше да запази в него духа на стария Пловдив и да съхрани паметта на рода си. За да бъдем максимално полезни на клиентката си, решихме да направим еднодневно проучване из града, за да се ориентираме в често използвани архитектурни елементи, цветове и форми.

Това решение се оказа изключително ценно, защото ни вдъхнови и даде нови хоризонти на проекта. Ето как открихме ромбът като геометрична фигура, която често се ползва в декорация на фасадите и дървените елементи от екстериора на старите къщи. Относно цветовата гама и предпочитаните декори, бяхме изненадани от изключително смелите комбинации и богатия колорит, който е почти навсякъде.

За концепцията в изграждане на интериора бяхме на едно мнение, а именно – класически нотки с модерни цветни акценти. Цялото жилище обзаведохме с малко по-светли тонове, отколкото се използват обикновено в интериорите на града.

Антре

Бабата и дядото на собственичката се бяха занимавали любителски с изобразително изкуство. Тя пазеше техни творби и държеше да намерим място за тях.

Поставихме по-малките по стените в антрето. За да подчертаем сантименталната им стойност, ги аранжирахме в тънки гипсови рамки и ги осветихме с аплици. Добавихме класическа ламперия и златиста мазилка, за да подсилим усещането за класически стил.

Дневна зона – кухня, трапезария и кът за отдих

Характерни  за  кухнята са геометричната фигура ромб и класическите таблени вратички на лицето й.

Тук цветът е малко по-смел като наситеност, но затова избеленият фурнир от дъб, който присъства почти навсякъде в дневната зона,  балансира възприятието на интериорното пространство.

В трапезарията сложихме голям телевизор, който се опитахме да замаскираме като картина в декоративна рамка, така че да се впише в интериора по най-елегантен начин.

Отворихме пространството към дневната с плъзгащи се врати, които хармонират по дизайн с въртящите се фурнировани ламели, които отделят бар-плота в кухнята от къта за хранене.

Голям диван и кресла близо до биоетаноловата камина, която вградихме в библиотеката, допълниха дневната.

На стените поставихме и друга голяма част от картините, наследени от собственичката.

Детска стая

В детската стая експериментирахме най-смело. Запазихме стария паркет от естествен дъб на пода, но за сметка на това подбрахме осветление от последното изложение в Милано.

Еклектиката в стиловете беше завършена с мебели в класически стил, които съчетахме с библиотека с изчистени форми от МДФ боя гланц и шагрен  – символ на съвременното жилище.

Така успяхме да съчетаем традициите с бунтарския дух на младите, защото стаята беше предназначена за две млади момичета.

Родителска спалня

В основната спалня отново запазихме паркета, но решихме да го третираме след изцикляне с няколко различни тона растително масло.

Използвахме стара шевна машина, която се предава по наследство в рода, за основа на тоалетка със стъклен плот.

За тапициране на таблата на леглото и креслото използвахме така познатите сатен и дантела, но съчетани в един продукт – актуален тренд в текстилите от 2018 г. По стените отново използвахме златиста декоративна мазилка.

Съчетанието от маслено зелено, синьо-сиви нюанси и канела е изключително актуално, но въпреки това запазва усещането за старинност в атмосферата.

Направихме огромен портал от дневната към терасата, за да използваме максимално възможностите на това допълнително пространство, с което беше снабдено жилището, и организирахме летен кът за отдих.“

Галерия:

 

За контакти:

Продукти в магазин Жилища 

……………………………………….

Споделете тази публикация

Post Comment