Интериор в скандинавски стил и не само…

Апартамент 103 кв.м с елементи на разкошен естествен зелен декор

 

Интериор в скандинавски стил веднага провокира асоциация с изчистени форми, естествени материали, много светлина и скромна декорация. Така е, но не и в този апартамент…

Тук този много популярен и у нас интериорен стил, е значително обогатен с разкошен зелен декор – както в цветовата концепция, така и с истинска натурална растителност.

Създаването на интериор, в който преобладава усещането за свежестта на иглолистната гора и топлината на лятното слънце не е толкова просто, но дизайнерите от Студио LESH са успели да го направят.

Атмосферата в този апартамент с интериор в скандинавски стил е наситена с контрасти на цветове и неусложнени форми. Като цяло интериорът е много близък до природата както поради използването в пространството на множество материали от естествен произход, така и заради наличието на различни форми на жива зеленина.

Интериор в скандинавски стил

Апартаментът е с обща площ 103 кв.м, с доста нестандартна геометрия на разположение на помещенията и включва дневна, отделна кухня с трапезария, родителска спалня, детска стая, две бани с WC, два закрити балкона и антре.

Ясно е, че апартаментът се намира в голяма жилищна сграда и няма как да разполага с действителна градина – липсата на външно пространство е компенсирана по умел и твърде изобретателен начин.

Дневна зона с кът за отдих

В това жилище с интериор в скандинавски стил дневната зона с кът за отдих е напълно отделена от кухнята с прилежаща трапезария. Интересен елемент или по-точно, свързващото звено между тези функционални зони, е решението да се постави вътрешен прозорец на стената между тях.

Така се създават на практика две независими пространства, които при желание могат да бъдат обединени частично.

Холът е обзаведен с диван в изумрудено зелено, ниска масичка, изработена от дънер на дърво, бял шкаф, над който е позициониран телевизорът и килим с декор на мрамор.

Стената зад дивата е облицована с декоративни бели тухлички, а тъй като допълнителни големи фотьойли биха „погълнали“ голяма част от пространството, встрани от дивана са поставени леки елегантни бели кресла за акцент.

Естествено, най-голямо впечатление в това помещение прави живата зелена стена от скандинавски мъх, отделена с дървена рамка, която създава илюзията за истински прозорец, и с вградено скрито допълнително осветление.

Висока медна настолна лампа и саксии със стайни цветя допълват декора на дневната. Всички елементи в хола се допълват взаимно или се открояват един от друг, така че в резултат пространството е светло, закачливо и удобно за живеене.

Кухня с трапезария

В това помещение преобладаващите цветове са бяло, бетоново сиво и излъчващ като контрапункт топлина – дървесен декор.

Акцентите тук са два – безспорно единият е гърбът на кухнята от плочки в изумрудено зелено, който изпъква приятно на фона на бялата повърхност на мебелите.

А вторият е плотът от натурално дърво, монтиран по цялата дължина на вътрешния прозорец, разделящ кухнята от хола. Този кът е много удобен за закуска, тъй като са поставени и две високи бар столчета в бяло. Масата за хранене и столовете са в спокоен сив цвят.

Неправилната форма на помещенията в апартамента е компенсирана с проектирането на множество шкафове и функционални ниши за съхранение – както в кухнята, така и в другите стаи на жилището.

Спалня

Тъй като площта на родителска спалня позволява, тук е изградено гардеробно помещение, отделено от другата част на стаята с ажурна преградна стена от дървени ламели.

На практика след като се влезе в спалнята, от лявата страна на вратата е поставен гардероб с огледални врати, а от другата – отворена гардеробна система, Г-образно разположена, с рафтове, чекмеджета и секция за висящи дрехи.

Интериор в скандинавски стил

Ламелната стена позволява естествената светлина да прониква и в гардеробното помещение.

Срещу голямото легло е разположена тоалетка с възможност за организиране на малък работен кът, а на стената е поставен телевизор.

Детска стая

Детска стая или фитнес зала?

Това пространство е предназначено за две момченца, което обяснява и наличието на спортни съоръжения като стена за катенерене, халки, лост и т.н. Тази домашна фитнес зала е фиксирана между уникалните легла, разположени ъглово едно спрямо друго.

Стълбичката между тях е конфигурация от шкафове за съхранение на играчки, отсреща е разположен голям стенен шкаф с гардероб, а фототапет с кораб буквално те пренася в приказния свят на детските фантазии…

Под прозореца е организирано с помощта на голям дървен плот двойно работно пространство, което в единия си край опира директно в конфигурацията от високи стенни шкафове.

Бани

Този апартаментът с интериор в скандинавски стил разполага с две бани. Тази, предназначена основно за родителите, е обзаведена с вана, отделена със сгъваем стъклен параван, тип хармоника, от останалата част на помещението.

Решена е успокояващи неутрални пастелни тонове фон, на който още повече изпъква конфигурацията от зелени и сиви плочки на стената до ваната, наподобяващи зелени хълмове и сиви планини.

Декоративни вази с цветя върху плота с мивка допълват линията за присъствие на жива зеленина в цялото жилище. Тоалетната е с вградена структура, а стената до нея поставя интересен акцент с декора си от плочки в дървесни тонове.

Втората баня следва цветовата концепция на апартамента – бяло, сиво и зелено.

Оборудвана е с кът за душ, WC, мивка върху плот, а луксозен блясък внасят медните висящи осветителни тела.

Балкони

На закрития балкон към родителската спалня е организиран кът за отдих, състоящ се от пейка с място за съхранение на вещи, отрупана с възглавници, малка масичка за кафе и комплект стенни рафтове за книги и аксесоари.

Всички тези елементи превръщат пространството в удобна стая за четене.

Вторият затворен балкон е към дневната и тъй като е по-малък, тук е поставено само ратаново кресло, кутия със списания и много саксии с живи растения.

И двата балкона са защитени от слънцето чрез щори и пердета, а цветовото решение отново е базирано на бяло, сиво и зелено.

Свеж и очарователен интериор, в който освен домашният уют, на почит е природата и красотата на естествената растителност.

Галерия:

 

Колекция медни осветителни тела:

 

 

 

 

Споделете тази публикация