Една история за хамелеони и радиатори…

Как да “скрием” отоплителните радиатори?

 

В повечето от съвременните жилища, независимо дали се отопляват с локално или централно парно отопление, неизменно като следствие присъстват радиатори.

Не може да се отрече, че във времето тези отоплителни тела се нуждаят от грижи, най-малкото от почистване и редовно боядисване – течовете и други повреди са в компетенцията на конкретните специалисти!

Предмет на нашите предложения е интериорното присъствие на тези уреди, без които в доста домове през студените дни комфортът ще е равен почти на нула – дори и в буквалния смисъл! И ако радиаторите, колкото и от ново поколение да са, някак си дразнят погледа, решение има – просто ги “скрийте” чрез декоративни приспособления и трикове.

Най-баналното решение, широко познато и използвано, е да се замаскира радиатора зад решетка, в повечето случаи дървена. Но това решение може да търпи и много творчески интерпретации и “кутията”, в която е скрит горкия радиатор, да изглежда впечатляващо.

Защото този начин на опаковане става не  само във вертикална равнина, но и в хоризонтална. Именно поради тази причина “кутията” може да възприеме различни интериорни роли като своеобразен домашен хамелеон: да се превърне в конзолна масичка, тоалетка, рафт за стайните цветя, нощно шкафче в спалнята, като място за сядане и почивка при по-ниските модели, та дори и в мини-работен кът.

Единственото важно условие е радиаторните одежди да осигуряват необходимата вентилация на топлия въздух чрез перфорация поне на предния панел.

Интересен ефект ще се получи, ако има възможност да се монтира и скрито в кутията осветление – подходящ декор за спокойни домашни романтични вечери. Материалите, от които може да се изработи такова скривалище, са дърво, пластмаса, ратан, алуминий.

Има и друг начин за превръщане на радиатора в невидимо присъствие – да сменя цвета си като истински хамелеон. Просто трябва да се боядиса в същия цвят като стената, за да се слее визуално с нея. При всеки следващ ремонт и промяна на цветовата концепция на интериора операцията се повтаря.

А ако обичате оригиналните прояви, опитайте обратното – оцветете радиаторите или поне един от тях в ярък, контрастиращ на фона на стената, цвят. Ще се получи атрактивен декоративен акцент, стига да харесвате смелите идеи.

А ако не ви допадне резултата, лесно може да го промените – при всички случаи с подходяща за целта боя.

 

Споделете тази публикация