Рафтове и отворени шкафове в интериора

За повече свобода и лекота в пространството

Всички помним или все още имаме в дома си поне един класически шкаф с витрини, където с носталгия подреждаме освен кристални сервизи и скъп порцелан, и мили спомени под формата на фотоси, сувенири и различни дребни предмети.

Днес, в съвременния начин на обзавеждане се търси все повече лекота и простор, независимо от  размерите на помещенията.

Класическите бюфети и шкафове, които достолепно отнемат от пространството в жилището,  неусетно отстъпват позициите си на отворени полици, рафтове или композиции от по-маломерни шкафове, съчетани с окачени към стената отделни рафтове.

Има варианти, в които само част от шкафа е закрита с цветно, матово или обикновено стъкло. И това никак не е чудно, имайки впредвид, че стъклото е най-подходящия материал, който хармонира на изчистените линии и минимализма в модерния дом.

А и чрез усещането за лекота на стъклото, интериорът е освободен от тежки обеми. Най-често стъклото се комбинира с инокс и алуминий, а дървото се предпочита като основа на конфигурацията.

Освен като самостоятелна мебел, отворените шкафове се включват и в различни комбинации с корпусна мебел или се композират с минималистични мебели за аудио-, видео-, DVD техника.

Все по-популярни стават и монтираните за стената поставки за вестници и списания – така достъпът до тях е много по-лесен.

Подходящи са особено за дневни кътове или детски стаи, в които редът е много условна величина!


Е, вярно е, че закритите шкафове крият не само поверените им вещи, но и събират далеч по-малко прах от отворените си братовчеди.  Но оптическата свобода, лекотата на излъчване и елегантната визия, която осигуряват модерните рафтове и полици си заслужават малко по-честите усилия за поддържането им.

Споделете тази публикация