С поглед към небесните висини…

30 интериорни идеи за мансардно жилище

 

Все по-близо към небето и неговите прелестни обитатели – слънцето, луната, звездите и всички тайни, които крият, е била и винаги ще си остане една огромна човешка мечта, нали?

Ех, малцина са тези, които са имали възможността да видят отблизо какво точно има там, някъде в небесните висини и да стъпят на иноземни планети, но копнежът по необятността на вселената, според нас, намира израз и в архитектурата на всички онези сгради, които човешкият дух и талант създават – все по-високи, и високи…

Дневна зона под покрива

Вярно, у нас небостъргачите все още не се срещат на път и под път, както и не това си мислехме, когато искахме да си поговорим отново за интериора на онези жилища, които са възможно най-близо до небесната шир – вече сте се досетили, че става въпрос за мансардите?!

Мансардна дневна зона в зелено

Предимство или недостатък е да живееш в жилище със скосени стени? Естествено, и двете!

Очарованието на подпокривните пространства

Предимство, защото този тип жилища създават предпоставки за много романтични настроения и наистина различна атмосфера – не са малко песните и стихове, които са ги възпявали…

Дневна със скосени стени

Но всяка мансарда, въпреки визуалното усещане за близостта с „безброй звезди”, носи и известни недостатъци на обитателите си, защото се губят значителни проценти от полезната жилищна площ, спрямо стандартните апартаменти.

Романтиката на мансардите

Е, разбира се, последните етажи, на които са разположени, и скосените стени на такъв тип домове обикновено са аргументи, калкулиращи  значително по-ниска финансова стойност… но дали това е предимство, зависи от гледната точка!

Кухня и трапезария в мансардно жилище

А знаете ли откъде идва наименованието „мансарда”? Този архитектурен термин се ражда благодарение на френския архитект Франсоа Мансар (1598 – 1666 г.) и логично носи неговото име – на френски: mansarde.

Мансардните пространства, независимо дали се намират на последен етаж в голяма сграда или под покрива на еднофамилна къща, са сериозно предизвикателство при изграждането на интериорното решение, заради нестандартните размери, скосявания на стените, наличие на ниши и колони, които пък от своя страна са предпоставка за реализиране на редица оригинални хрумвания!

Дневен кът

В голяма степен изграждането на отделните кътове се ръководи и от разположението на покривните прозорци – че кой не би искал да се наслаждава максимално на близостта на небето?!

Подпокривните прозорци е необходимо да бъдат с високо качество

Разбира се, този тип прозорци не само придават особен чар на жилището, но е необходимо и да не се прави никакъв компромис с тяхното качество, защото когато прозорците са монтирани по наклонена стена, материалът на рамките е подложен на по-силно въздействие на външните атмосферни условия – слънце, дъжд, сняг, лед и вятър.

Дневна с камина

Дори специалистите препоръчват под покривния прозорец  да се поставя по възможност  отоплителен уред, за да се предотврати образуването на конденз при температурна разлика и да не се задържа сняг върху стъклото.

Трапезария в подпокривно пространство

За пълния комфорт на обитаване в подпокривните пространства от огромно значение са също добрата хидро и топлоизолация на цялото жилище, което е приоритет на строителите на сградата, макар понякога да се налага собствениците да полагат допълно усилия, за да го постигнат… но това е друга тема!

Спалня със скосени стени

Но за интериорното решение на дома под звездите отговорни са въображението и конкретните индивидуални предпочитания, а точно в тази вдъхновяваваща посока са идеите, които ви очакват в нашата галерия!

 

Галерия:

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment