Кухня с елементи от ковано желязо

Създаването на интериорен проект е твърде сложен процес, в което никой непрофесионалист не се съмнява, защото не е достатъчно просто да подредиш няколко красиви визуализации.

Да усетиш натюрела на собствениците, техните приоритети, настроения, предпочитания, дори и черти на характерите – това е само една част от всичко необходимо на интериорния дизайнер, за да създаде най- добрия и отговарящ на изискванията на обитателите проект на помещенията в тяхното жилище. Малко тайни от кухнята на интериорния дизайн ни сподели дизайнерът инж. Яна Мечкарова, представяйки ни и поредния си проект:

“Тази кухня е специално проектирана за къщата на една симпатична улегнала двойка от Червен бряг. Къщата им е приблизително малка. Предвидени са отделни спални за тях и двете им пораснали дъщери.

За да се чувстват  и двете млади дами удобно, когато се завръщат  у дома, родителите им са решили да обединят зоните за дневни занимания и хранене в едно,  и така да освободят едното помещение за спалня.  Моята задача бе да довърша уютния им дом като създам функционална и стилна кухня и трапезария в помещението с дневната.

Винаги, когато влизам в нечие жилище,  това, което ме посреща, е настроението на обитателите му. Ако хората са весели и приветливи, в дома винаги има цветни петна като акценти. И ако ги няма, съвсем естествено се появяват скоро.

Преди време се озовах в дом, където масивните мебели бяха решени в жълто. Собственикът му наскоро бе изгубил позицията си на финансист в голяма фирма. Слънчевите тонове привличат най-силно човешкото око, а жълтото е цветът на самоизявата. Този човек явно имаше нужда да привлече вниманието на хората към своя професионализъм.

 Моите клиенти също бяха заложили на топлите светли тонове. Домът им беше подреден с много желание и търпение. Всяко нещо беше на мястото си. Преобладаваха естествените материали – камък и дърво, от които лъха благородство и земна сила.

Спалните бяха аранжирани с много текстил, по дамаските и стенните облицовки преобладаваха флоралните мотиви. Цялото място беше някак романтично, далеч от модерните технологии и от всичко, което ни свързва със забързаното стресиращо ежедневие. Исках да запазя духа и енергията на обстановката и в същото време да се  вместя в рамките на скромния бюджет, предвиден за трапезарията и кухнята.

Така ми хрумна идеята за съчетанието на материали, които на пръв поглед са несъвместими. За да запазя цялостната концепция в интериора, използвах декоративни тухлички между шкафовете на кухнята и по стената, за да отделя зоната за хранене от зоната на дневното пространство.

Шкафовете са от  ПДЧ, в долната част са с декор на ясен с тъмен байц, а в горната – гланциран с цвят на слонова кост. Гланцът тук ми беше нужен, за да подчертая най-пикантния щрих в кухнята – фриза от ковано желязо в горния й край.

Подбрах идентични материали за столовете и масата за хранене, и заедно с осветителното тяло оформих основния тон в интериора. Кованото желязо бе елементът, който ми помогна да подчертая романтичното усещане за сгушената сред цветни храсти и дръвчета къща в малкия град.”

 


За повече информация и контакти:

Инж. – диз. Яна Мечкарова
tel. 0888780852
e-mail:        yanamechkarova.design@gmail.com
jana@kala-design.com
страница: http://www.facebook.com/photos.php?id=100001462692870

website:    www.kala-design.com

Споделете тази публикация