Интериорен дизайн на дневна зона с неправилна форма

Функционалност и уют в плен на геометрията

Проект на дневна зона с нестандартна триъгълна форма

Традиционно сме приели, че дневната зона в кое да е жилище е помещение с правилна правоъгълна ( или квадратна) форма, в която липсват предизвикателствата на скосени стени или странни ъгли и чупки.

Дневна зона с неправилна форма

Традиционно е така и това е най-улесняващият обитателите начин при избора на разположение на функционалните кътове и тяхното обзавеждане.

Отново ще повторим – традиционно е така, но помещенията с нестандартна форма са вече често срещан факт при съвременното модерно строителство. Обикновено са следствие от разчупената архитектурна визия на сградата с цел по-внушителен визуален ефект, но и също като резултат от площта на парцела, за който според допустимите норми е издадено строително разрешение.

И в двата случая на хоризонта на бъдещите новодомци се появяват жилища, в които – ако не всички, то част от помещенията, са с неправилна геометрична форма.

Дневна зона с неправилна форма

Подобен е и случаят с тази дневната зона с неправилна форма. Тук няма да гадаем каква е точно формата на триъгълника, но точно между тези 3 страни на площта, отредена за дневна, е наложително да се постигне всичко необходимо като функция и оптимален комфорт за обитателите.

Самата дневна зона с неправилна форма е с обща площ 33 кв.м и е част от ново жилище в гр. Бургас. А с предизвикателството да оформят интериорния дизайн се заемат дизайнерите от архитектурно ателие „Вертикали“.

Помещението е с триъгълна форма и наличие на остри ъгли, които трябва да се преодолеят или успешно впишат в интериорната картина. А желанието на собствениците е дневната в новия им дом да бъде с модерен интериор, изчистени линии и меки, галещи очите цветове.

Аранжиране на функционалните зони

След обстойно проучване на нагласите на обитателите и разиграването на различни ситуации, се стига до решението кухнята да бъде разположена в дъното на стаята.

Кътът с телевизор е позициониран на стената между зоната за хранене и дивана в седящия кът, за да има максимална видимост от всички функционално обособени части в стаята. Това е постигнато чрез TV-стойка с двойно чупещо рамо.

Цветова концепция

В цветовата концепция на дневната зона залягат меки пастелни тонове, без ярки контрасти при тапицерията на мебелите. Цветните акценти са запазени за картини и аксесоари, които са лесно заменяеми във времето.

Проектиран е като акцент и дървесен декор, който започва от гърба на кухнята и преминава в обшивка на стената зад меката мебел.

За цветовото оформление на стените и тавана е избрана комбинацията от бяло и сиво с лек кафеникав оттенък, за да бъдат в хармония с гамата на останалия интериор и обзавеждане.

Използвани материали

При изграждане на окачения таван освен гипсокартон, са използвани и МДФ плоскости. Частично стената с прозорците е облицована с лакиран МДФ в светъл нюанс на „капучино“. Подът е съчетание на гранитогрес за кухнята и ламиниран паркет за останалата част на дневната. Вградени в окачения таван лунички и висящи осветителни тела са елементите на системата за осветление в тази дневна зона с неправилна форма.

И макар формата на дневната да е нестандартна, то със сигурност собствениците са постигнали своя стандарт за функционалност и комфорт в новия си дом.

Галерия:

За контакти:

Архитектурно ателие Вертикали

арх. Ивайло Симеонов – 0885 410 318

арх. Цветан Симеонов – 0885 410 318

vertikali.bg

Продукти в магазин Жилища 

……………………………………….

Споделете тази публикация