Камините – водещ елемент на интериорната сцена

Поставени като водещ елемент във вътрешното пространство на дома, изградени в различни стилове и разнообразни
материали, камините се наложиха като предпочитано интериорно решение и източник на топлина.

Откритието на огъня преди хилядолетия и използването му в ежедневния бит води до технологичен напредък и подобряване на живота във всичките му познати измерения. В хода на времето овладяването на огъня претърпява много метаморфози – от буйните пламъци в обикновеното огнище до елегантната им игра в камерите на съвременните модели камини. Комфортът и топлината, които създава истинският огън, са безспорни, а камините са нещо много повече от техен източник – те са интериорен акцент с висока художествена стойност.

Камини - списание Жилища Камини - списание Жилища

Камини - списание Жилища Камини - списание Жилища

През различните епохи камините са променяли и доразвивали облика си, но почти винаги са били важна част от жилището. Изоставени като архитектурно строителни елементи за известен период от време през миналия век, в последните години камините триумфално се завърнаха на интериорната сцена като водещ акцент и алтернативен начин за отопление.

Тяхното положително психоемоционално въздействие върху обитателите ги превърна във високоестетично присъствие в дома, символ на просперитет и източник на романтични настроения.
Камината е своеобразен център на зоната от дневното пространство, предназначена за отдих, релакс и общуване. Основните елементи на обзавеждането в този кът е в унисон с предназначението му – удобни меки канапета и фотьойли, практични ниски табуретки и масички.

За постигане на пълна хармония при оформяне на жилищния интериор, е необходимо изграждането на камината да става в съответствие с избраните останали компоненти и декоративни елементи. Модерните минималистични тенденции в интериора дават отражение и върху дизайна на съвременните модели камини, при които единственият видимелемент е отвора за огъня, заобиколен от изчистени геометрични форми.

Камини - списание Жилища

Камините се адаптират лесно към всякакви интериорни стилове и се произвеждат от различни материали, а начините
на изграждането им стават все по-прогресивни. Днес те се изработват предимно от огнеупорни материали като стъкло,
неръждаема стомана, керамика, полиран метал, дори пластмаса, а формите им са често авангардни, дори футуристистични.

Разбира се, традиционните материали като камък, мрамор и дърво също не отстъпват от завоюваните си позиции и то
най-вече при облицовката на камините.

Независимо дали са с открито огнище или закрита горивна камера, дали работят с дърва или газ, днес не съществуват
твърди ограничения за разположението на съвременните камини – те могат да бъдат в ъгъла, на стената или в центъра на помещението. Най-важното е да бъдат ефективен източник на топлина, с ергономична форма и оригинален дизайн.
Камината отдавна вече не е само измерение за лукс, а елемент на жилището, взет от древността и експониран през
призмата на съвременността.

Споделете тази публикация