Рустикалните камини

Камината – традиция  в развитие

Рустикалните камини, както подсказва и самото наименование, са вдъхновени от рустикален модел, който може да се намери в една стара селска къща.
Тази естетика при изграждане както на камините, така и на интериора, се препоръчва в обстановка, различна от традиционния градски стандарт.

В рустикалния стил на оформяне се използват природни материали в първоначалното им естествено състояние, без да се променя техния цвят и текстура.

Например, необработен камък, ръчно произведени тухли и дървени греди.  Често пъти рустикалният характер на една камина се подчертава и чрез декорацията й с предмети, които въздействат като реквизит от определена епоха, в случая с подчертано селски характер.

Такива са съдове и аксесоари от ръчно изработена керамика – различни видове гърнета, вази, чинии, както и украсата със сплитове от зеленчуци – чесън, лук, чушки и др. Всъщност това е стил, който определено се среща в извънградските къщи и вили.

За изграждането им се използват прадимно естествени материали 

Когато се опитваме да си представим и възпроизведем образ на камина изобщо, първото, което възниква в съзнанието ни, е картина на камина от големи камъни, обградени с дървени греди. Асоциацията с образа на първично огнище не е случаен. Рустикалните камини се изграждат предимно от ръчно произведени тухли, неоработен камък и дърво.

 

Рустикални камини

Ръчно направените тухли се използват за направата на рустикални камини най-вече заради тяхното относително груба и неравномерна повърхност, която придава на камината селски и първичен изглед. Докато промишлено произведените тухли с точните си форми, равномерен цвят и гладка повърхност се свързват най-вече с една по-префинена среда, каквато е градската.

Камъкът – и то в необработен вид, е другият, основен материал и отличителен белег на рустикалните камини. Използват се най-вече пясъчник и шисти, които напомнят за покриви на старите къщи и са идеални за камини, работещи с дърва.

 

Традиционното разположение на камината е в кухнята, която освен място за хранене, е и обединителен център за цялото семейство. В този случай камината се използва и за готвене, докато, поставена в друго помещение – дневна или спалня, основната й функция е отоплителна. Всъщност играта на живия пламък и ароматът на горящо дърво създават невероятен уют във всяко помещение, където има възможност да се изгради камина.

При камините, работещи на дърва като рустикалните, от типа на дървото зависи количеството топлина, интензитет на горене и дори аромата на огъня. Основно се различават 2 типа дърва за горене – твърди и меки. Твърдото дърво като бук, акация, явор, клен и др., гори със спокоен пламък и отделя по-малко пепел. При по-меките дървесни видове като бреза, кестен и бор, ефектът е обратен – те горят с буен пламък и отделят повече пепел.

Психологическия фактор е много важен при разработване на рустикални камини, тъй като те трябва да бъдат адаптирани към съвременния стил и начин на живот. Това е така, защото камината не е само един функционален елемент от дома, но и доставя истински чувствено изживяване и удоволствие за сетивата.

Споделете тази публикация