Преустройство на апартамент с площ 97 кв.м

Пространствено-визуално разширение и частична функционална реорганизация

 

Концепция: Преустройството е подчинено на концепцията за визуално обединяване на дневните функции със запазване на пространственото им обособяване.


Дневна зона

Жилището с квадратура 95 кв.м и югоизточно изложение е разположено в южните райони на София. Организирано е традиционно като достъпът до спалните по дълъг тъмен и успореден на дневната коридор, е за сметка на нейната площ. Отворената към дневната кухня е трудно достъпна през зоната за хранене. Площта на банята е редуцирана до минимално допустими размери, заради разположеното пред нея мокро помещение.

Основна идея при преустройството е пространствено-визуалното разширение на дневната зона и по-доброто организиране на отделните функции на жилището.

Идеята е осъществена чрез нова пространствена организация и визуално приобщаване и преливане между входното предверие, дневната и кухнята, без да се премахват напълно преградите между отделните пространства, както и чрез елементите на интериора – настилки, стенни облицовки, колорит.


Преградите са решени като контраст при редуването на студената огледална прозрачност на безцветното стъкло и топлото внушение на жълтата охра на панелите на дъбовата ламперия.

Постигнат е ефект на многозначност, дължащ се както на контраста на материалите в изградените прегради, така и като следствие от комплексността на пространсттвото за социални функции в неговите различни проявления.

Естествената светлина и многовариантното изкуствено осветяване променят в различните моменти на денонощието оптичните размери и внушения на обединените пространства – присъединяват ги или ги отделят.

Окаченият таван с индивидуално осветление и различната настилка в общото пространство на дневната отделно обособява  две зони в помещението.

 

Използваните естествени материали – дъб в ламперията на стените, вратите и част от мебелите в кухнята, както и паркета на пода, и гранита на пода в същата тоналност задават колоритното единство на интериора, което преминава в текстила на завесите и килима на пода.

Топлата гама на тези елементи се уравновесява от бялото на стените и студеното сиво в част от кухнята и входното предверие. Чрез желаното транспарентно обособяване на кухнята се подчертава нейната обслужваща функция и допълнително са създава зона за закуска.

Кухня

Обзавеждането на кухнята е организирано без да се загърбва светлината от прозореца.

Островното разполагане на кухненския плот допълнително обособява кът за закуска пред източният прозорец и балкона.

 

Антре

Входното предверие цветово и визуално може да се приобщи към дневната – заедно с кухнята разширяват нейната площ до 40 кв.м

 

 

Спалня

Функционално еднозначно отделените помещения в апартамента са двете спални.

Новото пространствено членение не затруднява достъпа до спалните.

Запазена е част от коридора пред тях, който осигурява звукова изолация от дневната и през който се влиза в разширената баня. Отделно звуковата изолация на банята от дневната е осъществена чрез звукоизолационни мерки зад ламперията на прилежащата стена. За основна е избрана малката спалня, която печели предимството с големия си френски прозорец с изглед към Витоша.

Сивото стъкло на гардероба отразява картината и светлината на прозореца, и създава липсващата като размери дълбочина.  Изпълнено е различно осветление, което отговаря на различните нужди при използването на спалнята.

С разполагането на леглото с поглед навън към планината се цели неутрализиране на малките размери на стаята.

Спалнята е решена в студените цветове черно и бяло. Силният контраст е смекчен от приемане на сивите тонове от дневната зона в щорите, гардероба и стената, както и се уравновесява от топлия дъбов паркет на пода

Баня

Разширяването на банята за сметка на предверието пред нея, позволява разполагането на вана.

Голямото огледало над мивката и огледалните ефекти от плъзгащата се стъклена преграда пред ваната увеличават обема на помещението


За повече информация и контакти:

Арх. Боряна Найденова
Тел.: 0888 210 765, 0886 772 402
e-mail:boriananaidenova@gmail.com
bora1217@gmail.com

Споделете тази публикация