Реконструкция на стар панелен апартамент

Поглед към панелното жилище през „розови очила“

 

Всички знаем или поне сме чували от близки и приятели за екстремното приключение на тема: Ремонт на „панелка“?! Понякога това начинание  изглежда почти страшно, особено когато си слушал какво ли не за “невероятните” способности на различни “майстори”!

Именно поради този факт обитателите на представения  апартамент проявяват достатъчно смелост, за  да потърсят помощ за неговия ремонт  като се обърнат към специалисти – интериорния дизайнер Ренета Стоянова от   Rejin Interior Design. Към настоящия момент чрез визуализации представяме само дневната зона и банята в жилището, тъй като решенията за промяна в останалите помещение са се вземали в процеса на работа и съвсем скоро ще ги представим в завършен вид.

Ето какво разказа за работата си по проекта и изпълнението му  дизайнерката Ренета Стоянова:

“Жилището, чиито собственици ни потърсиха, за да изготвим интериорен проект за цялостно реновиране на помещенията, е  85 кв.м и се състои от дневна, спалня, детска, баня + WC, мокро помещение и малка тоалетна, която вече беше обособена за гардеробна.
Предизвикателството към нас в този апартамент беше приобщаването към жилищната площ на два балкона – единият, този към дневната,  който остъклихме, а вторият принадлежи  към  спалнята.

С помощта на три плъзгащи интериорни врати визуално приобщихме квадратурата на  балкона към дневната и чрез нахлуващата през тях естествена светлина я осветихме максимално. Впоследствие аранжирахме „балкона“с ратанови мебели и каменна декорация по стените. Идеята на този кът беше да го превърнем в уютно и релаксиращо място за горещото сутрешно кафе, минути за любимата книга/сутрешния вестник или просто да оформим място, в което обитателите да се насладят на миг спокойствие след тежък работен ден!

Подовата настилка, която използвахме в дневната, е светъл ламинат, който имитира  застаряло дюшеме, претапицирахме съществуващия диван и поставихме модерни и елегантни, но ненатрапващи се с тежки обемни мебели. Стените на дневната са оцветени в бяло с лек сив оттенък, на чийто фон приятно контрастират тъмният диван, а свеж акцент внасят декоративните възглавнички в лилаво и бяло, както и артистичните пана.

Поставихме  окачен таван с разсеяна светлина, а основното осветително тяло е полилей с интересна форма и обем. Геометричните раздвижени форми на окачените полици на стената над TV – къта внесоха динамика в помещението – те се явяват и визуално продължение на черните мебели, с които обзаведохме кухнята. Самата кухня е с П-образна форма, а между нея и дневната на логически най-функционална позиция разположихме къта за хранене, изпълнен от мебели в черно-бяла цветова комбинация.
Използваните материали в дневната и преходната към нея кухня са ламинирани плочи от дървесни частици.

 

На пода в кухнята и антрето  поставихме бял полиран гранитогрес  и нежен лилаво-сив цвят по стените. Заедно със собствениците решихме да запазим старите фурнировани интериорни врати, като ги оцветихме и превърнахме в бели гланцови отражения на пода.

Една голяма огледална  повърхност може да увеличи дадено пространството – това е безспорно правило! Така и направихме, като поставихме огромно огледало на една от стените в антрето, чиято широка рамка е изработена от кожа и не позволява на огледалото визуално да се слее с цвета на стените.

 

В разширената чрез приобщения балкон спалня използвахме тъмен ламинат, напомнящ на прояден от дървесни вредители старинен паркет. Запазихме част от старите мебели, но внесохме интересен съвременен привкус като поставихме на стената зад леглото груба и боядисана в тъмно сиво мазилка, а телевизорът поставихме върху елемент от гипсокартон със съпътстващи го диодни светлини.

Детската стая превърнахме  в кабинет, съпроводен от леки и предразполагащи  към творчество цветове.

 

В банята, за да се създаде  стилова единност, поставихме на пода и стените извън направената по поръчка душ-кабина, паркет за мокри помещения, като по този начин избегнахме стандартното обзавеждане.

В самата душ-кабина пода и стените са покрити с гранитогрес, наподобяващ корозирала медна повърхност. Тези интериорни компоненти в  рустикален стил допълнихме с модерни мебели и санитарен порцелан – крайният резултат се оказа интересна и впечатляваща компилация, която собствениците безрезервно одобриха, защото придават характерна идентичност на банята.

 


За контакти:
Ренета Стоянова, 0888 00 12 080879 20 24 61

Споделете тази публикация