ЖИЛИЩА

Интериор ДекорацияИнтериорни проектиИнтериорен дизайн

Светлинни фантазии за домашния спа център

Осветлението определя настроението и атмосферата в банята

 

Едва ли някой ще се противопостави на твърдението, че за осветлението на което и  да е помещение от жилището си, се сещаме почти на финала при изграждане на интериорното му оформление?!

Е, да, предвиждат се изводи за ел. кабели и контакти, но как точно и по какъв начин ще “свети” в спалнята, дневната, кухнята или пък в банята, май в началото, когато създаваме интериора,  нямаме съвсем ясна концепция…

И като споменахме банята, изборът на осветление за това помещение изглежда лесна работа, най-вече и заради ограничените му размери, но всъщност май не е точно така…

Какво толкова, ще ни попитат някои от вас? Някоя и друга луничка на окачения таван, ако има такъв, някакъв аплик или луминисцентно тяло и готово!

Да, в общи линии нещата стоят така, но знаете ли, че ако не се изберат достатъчно подходящи и мощни източници на светлина, когато имаме необходимост от тях,  атмосферата в банята ще изглежда като пещерата на Али Баба, ама след като са изнесли блестящото съкровище!

Знаете ли също, че е много важно да се предвиди осветяване на всеки функционален кът в банята – край мивката, ваната или душ-кабината?

Естествено, всяка баня се нуждае от подходящо осветление край огледалото, което да задоволи претенциите не само на домакинята, но известно ли ви е, че е често срещана грешка над него да се поставя тяло, излъчващо ивица светлина?

В подобен случай, когато се погледне човек в огледалото, такава светлина прави лицето му да изглежда изтощено и много изморено, особено ако няма друг източник на светлина, който да противодейства на този ефект.

Ето защо правилният подход е да се поставят странично, ляво и дясно, стенни аплици или висящи лампи, които се допълват взаимно и създават добро центриране на светлинния ефект.

Разбира се, подходящи за случая са както класическите, по-ниско ватови крушки, така и топлите цветове на LED лампите.

Ако банята е достатъчно голяма, над ваната могат да се поставят също малки лампи-висулки в групи по 3, но трябва да са водоустойчиви и на достатъчно безопасно разстояние, за да не се удря човек в тях.

Много ефектен  и практичен е вариантът с маркиране на отделните функционални зони с LED ивици – в контурите на ръба на ваната или под перваза на прозореца. Това решение не е достатъчно, но пък излъчва деликатна светлина, която се отразява в различните повърхности, създавайки истински цветен спектакъл.

Естествено, вграденото на тавана скрито осветление – LED или лунички, създава наистина спокойна и релаксираща атмосфера – каквато трябва да бъде в помещение за релакс, каквото е банята!

Независимо дали искате осветлението във вашата баня  да бъде предимно практично или пък да създава романтична и загадъчна атмосфера, не забравяйте, че светлината в същността си е винаги терапия.

Този аспект не може да бъде пренебрегван, особено в стаята, в която търсим мигове на спокойствие, отпускане и необезпокоявано размишление или простичко казано  – моменти за кратко бягство от ежедневните проблеми и стрес!

 

Галерия:

 

Facebook Коментари


Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища  


 

Избор на редактора - категория Интериор

 

 

 

ИнтериорДекорацияИнтериорни проекти


 

Абонирайте се за RSS канал

НОВИ ПРОДУКТИ - магазин ЖИЛИЩА
thumb


thumb


thumb


 

Печка на твърдо гориво

Сгъваемо легло - Como

Тавански стълби - различни модели

Декоративни тухлички

Декоративни камъни

   

Горивни камери за камини

Горивни камери за камини

Декоративни пана

Декоративни панa - XPS 3D - за стени и таван

Простори

Честър - кожено кресло

Капаци за WC

Дървени градински мебели
Дървени градински мебели

  

 

Покривни прозорци

Капандури

Стъклени тухли

Стъклени тухли - размери 19 x 19 x 8 см и 19 x 9.4x 8см

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво

Биокамини

Облицовъчен камък

Етажерки и поставки за баня

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Политика на поверителност