Да нахраним както трябва и… очите!

Идеи и съвети за осветление в трапезарията

 

Всички знаем максимата, че „човек се храни и с очите”, според която красиво подредените кулинарни вълшебства са в състояние да ни заситят повече от просто небрежно подредената маса.

Полилей високо на тавана създава тържественост

Да, безспорно е така, но за да видим всичко, което е сервирано на масата в пълния му блясък, е необходимо и още нещо – правилно осветление, разбира се!

Трапезария с пано на стената и висулки над масата

През деня това не е толкова важно, защото слънцето праща лъчите си да се погрижат не само за трапезарията, но и за целия ни дом. Но когато то залезе, ситуацията се променя и недостатъчната светлина може да направи дадено помещение мрачно и подтискащо, докато, ако е  добре осветена, всяка стая изглежда просторна и уютна.

Маса за хранене с две насочени осветителни тела

По правило – както в трапезарията, така и в цялото жилище, системата за осветление се състои от основно, насочващо и скрито, вградено обикновено в така актуалните форми на окачените тавани от гипсокартон.

Кът за хранене

При обзавеждане на къта за хранене понякога пропускаме предварително да вземем решение какво точно осветително тяло или конфигурация от тела ще поставим, а всъщност този избор трябва да се прави заедно с избора на мебелите.

Полилеи в стил класика

Знаете ли, например, че формите на осветителните тела трябва да съответстват на формата на масата – не че това винаги се спазва, но по принцип няколко висулки стоят чудесно, разположени по дължина над голяма правоъгълна маса, а на кръгла и един полилей е съвсем достатъчен.

Кнфигурация от осветителни тела

И още – колкото са по-високо разположени към тавана осветителните тела, толкова повече атмосфера на тържественост създават, а ниско поставените над масата внасят интимност и уют.

Осветителни тела в дневната и трапезарията в еднакъв стил

Не забравяйте едно много  важно правило: при поставянето на полилей, оставете достатъчно пространство между него и масата, напр. около 60 -80 см, а ако осветителното тяло е с по-широка конструкция, трябва да бъде поставено така, че гостите да не могат да се ударят в него, когато се изправят.

Кът за хранене с "висулки"

Добре би било също, ако елементите на осветителните тела над масата са отворени надолу, фокусирайки светлината към повърхността на масата. Обратният вариант праща светлината към тавана и тогава трябва да се разчита и на допълващо осветление като  стенни аплици или високи лампи.

Насочено осветление към масата

Сигурни сме, че няма да пропуснете, ама все пак да напомним – не забравяйте за невероятния ефект, който създават декоративните свещи и свещници при специални поводи, а всъщност, май винаги, когато искаме да си създадем настроение, дори и в семейния календар да няма ден, отбелязан със специален знак!

Трапезария и осветление в класически стил

При избора на осветителни тела трябва да се взема предвид задължително и стила на обзавеждане в трапезарията, както и на цялата дневна, тъй като в днешно време местата за хранене са обикновено организирани в отворени пространства, където само тематично са обособени отделни кътове.

Вградени лунички на тавана като допълващо осветление

Има много варианти за изграждане на структурата на осветлението в трапезарията: полилеи, висулки, пендели, високи лампи на пода и свещници, вариращи в различни стилове – от съвременни и дръзки, до носталгично традиционни, но вие изберете този, който ще „нахрани” най-добре вашите очи!

 • Imagén:

  4192,00 лв.
 • Imagén:

  3999,00 лв.
 • Imagén:

  3200,00 лв.
 • Imagén:

  3950,00 лв.
 • Imagén:

  3150,00 лв.

А нашата галерия само ще подскаже няколко идеи!

 

Галерия:

 

 

Интериорно осветление в магазин Жилища 

 

Полилей

Споделете тази публикация

Post Comment