За поразително ефектен и динамичен интериор – окачени тавани

Идеи за окачен таван в дневната – част II

 

Как таванът от една обикновена хоризонтална бяла стена в жилището може да се превърне в неговото най-голямо бижу, сме споделяли и в други статии, но както една себеуважаваща се дама обича да сменя бижутата си, така и жилището може да се променя по сходен начин!

А как се случва обикновено това, ли? Ами като видим някоя още по-изкушаваща идея, която да запомним и реализираме при някой следващ ремонт!

dizajn-tavan

Визуализации:  Архитектурно бюро Алексeй Сухов –  http://arch-buro.com/

Не че сме подстрекатели към чести повторения на подобни строително-майсторски приключения, но не можем да не споделим с вас още една серия от вдъхновяващи идеи за окачени тавани в дневната зона на жилището!

Защото е факт, че окачените тавани на едно или на няколко нива допринасят за създаването на красив и динамичен дизайн, подчертаващ особеностите на всяко помещение.

Също така е вярно, че с помощта на окачените тавани могат да се постигат и съвсем практични ефекти като прикриване на неравности, пукнатини и дефекти по стария таван.

Вграждането на осветителни тела, озвучаващи системи, системи за отопление и охлаждане, датчици от охранителна, пожароизвестителна и други сградни инсталации, става също с приятелската помощ на тавана.

Чрез така изградената конструкция се постигат и много стойностни в естетическо измерение резултати като зониране на жилищното пространство и реформиране на обемите му като “свалянето” на височината в помещенията.

В съвременните жилища обикновено дневната зона е едно общо пространство, където на практика няма стени – точно затова функционалните зони могат да се обособяват и подчертават чрез интериорни детайли като  различно покритие на пода, стените, осветлението и, разбира се, с допълнителни нива на тавана.

В много случаи дизайнът на окачения таван повтаря някоя от основните форми на обзавеждането – овала на масата, например, или пък геометричния дизайн на бар-плота.

Друг използван ефект е различните нива на таваните да съответстват на подовото покритие (наличието на подиуми на определени места, използването на различни по цвят и материя настилки на пода).

Формите на конструкциите на тавана са неизброими: класически геометрични, извити, дори футуристични и екстравагантни форми, съчетание на овали и триъгълници, спадане и разминаване на нивата спрямо базовото и всичко останало, каквото човешката фантазия може да сътвори.

Дори в ниски помещения е възможно да се изградят тавани на много нива, които ще придадат обем и елегантност на дневната зона на дома, а защо не и доза загадъчност, и известна тайнственост на интериора…

Но преди всичко на преден план трябва да бъде налице поне първоначалната идея – ето защо нашата поредна галерия ви очаква!

 

Галерия:

 

 

 

 

 

……………………………………….

 

Споделете тази публикация

Post Comment